Sadržaji

d-Gourmet

Istra gourmet

Oaza gurmanskih užitaka - tartufa, maslinovog ulja i vina

History_heritage

Dašak povijesti

Pronađite povijesnu ostavštinu na svakom koraku Istre

city-view

Gradići na brežuljcima

Upoznajte Hum, najmanji grad na svijetu

Kao stvorena za nove doživljaje i istraživanja, ali i za ponavljanje i potvrđivanje već znanog – Istra je jedinstven i osobit poluotok oko kojega se Jadransko more duboko usjeklo u kopno. Stapajući se s razvedenom obalom, more i Istra stvaraju čarobnu oazu mira i mjesto prepuno tradicije, autentičnih doživljaja i zamamne gastronomije. Zapamtite, Istra ne nudi samo more i osunčane obale! Istra vas poziva i da zakoračite stazama novih, atraktivnih i jedinstvenih doživljaja!

Histri, prvi poznati stanovnici poluotoka, ostavili su trag življenja u imenu koje danas Istra nosi. Bogato kulturno tlo izorali su brojni narodi i posadili svjedočanstva svoje kulture u graditeljstvu, slikarstvu, gastronomiji i arhitekturi koja su do danas očuvana i predstavljaju spomenike svjetske klase. U rimsko doba u Istru se uvodi novi način uređenog življenja, provode se prve urbanizacije, grade se ceste i nastaju gradovi kao novi oblik zajednice. Za vrijeme procvata Rimskoga Carstva sagrađeni su neki od najpoznatijih spomenika toga doba – Arena i Augustov hram, oba smještena u Puli. Nakon pada Rimskoga Carstva, Istra je došla pod vlast Bizantskoga Carstva u čije je vrijeme bujalo sakralno graditeljstvo. Kao najljepši spomenik toga doba sačuvana je Eufrazijeva bazilika u Poreču. Uz Rimsko i Bizantsko Carstvo, Istra je bila i pod vlašću Mlečana, Habsburgovaca, Napoleona, Kraljevine Italije, a od 1990. teritorij istarskoga poluotoka dijele Slovenija i Hrvatska.

Svaki dio Istre ponudit će vam priču za sebe, a tijekom svog boravka steći ćete dojam da neprestano prelazite između različitih svjetova. Život na obali Istre oduvijek je bio usko vezan uz more, mnogi su putovali njime, tražeći utočište, ali i ribareći. Ljepoti poluotoka teško je odoljeti, a mnoge je osvojila i zavela na ostanak. Ploveći duž modrih istarskih uvala, naići ćete na živopisne mediteranske gradove koji uzdižu svoju tisućljetnu ostavštinu, okruženi predivnim plažama i brojnim otočićima. Pronađite svoje utočište u Aminess Sirena Campsite i prepustite se pustolovnom istraživanju obale!

Krenete li sa sjevera Istre, prvo ćete doći u Umag, grad koji ponosno održava ugled istarskog sportskog centra kao domaćin ATP Konzum Croatia Open-a, teniskog turnira, ali i kao poznato biciklističko središte. Nastavite li put prema jugu, vaša sljedeća stanica je Novigrad, čarobni ribarski grad gdje more zapljuskuje gradske zidine u koje su duboko urezana sjećanja na nekadašnja burna vremena. Kada se vratite u sadašnjost i nastavite svoj put, dozivat će vas zaglušujuća zvonjava zvonika Eufrazijeve bazilike u Poreču koja pod svojim okriljem skriva bogatstvo slikovitih i blještavih mozaika. Na zelenom poluotoku između Novigrada i Poreča smjestio se Lanterna Premium Camping Resort, nudeći djelić Jadrana na prostranim parcelama uz more, mobilnim kućicama uređenima u istarskome stilu i doživljaj raskošnog kampiranja sa stilom, tzv. glamping. U daljini na brežuljku ugledat ćete Rovinj, grad uskih uličica, visokih kamenih kuća i malenih trgova. Predahnite na zvoniku crkve sv. Eufemije i dopustite da vas zavedu otočići Rovinjskog arhipelaga. Zastanite i u Puli koja će vas pozdraviti svojom veličanstvenom Arenom, mahnite djevičansko netaknutoj prirodi na otočju Brijuni i zaputite se istočnom obalom do Labina. Ovaj grad, uronjen u zelenilo prirode, čuva svoju umjetnost, kulturu i stanovnike unutar svojih zidina s kojih pomno prati biser Istre – Rabac – oazu bijelih šljunčanih plaža i kristalno bistrog mora.

Zaželite li se osvježenja tijekom vrućih ljetnih dana, krenite putovima legendi i povijesti u središnju Istru, poseban svijet gdje se možete susresti s brojnim tragovima nekadašnjih civilizacija i načina života. Oduševljeni blagošću kontinenta kojom središnja Istra odiše, ispunite se spokojom, ali i energijom iz prekrasne, čiste prirode. Budite znatiželjni! Uspnite se do srednjovjekovnih gradića smještenih na vrhovima brežuljaka, isprepletenih uskim uličicama koje prate tijek zidina koje će vas odvesti do središta gradskog života – trga. Ovi gradići dominiraju krajolicima i pozivaju vas da vam ispričaju priču o tajnama svog trajanja, ali i da vas ugoste u vrsnim konobama, seoskim agroturizmima, ponajboljim vinskim podrumima i prošetaju cestama maslinovih ulja. Kada upoznate i okusite središnju Istru, široko raširenih ruku ćete joj se uvijek iznova vraćati.

Ako ste već bili u Istri, možete svjedočiti priči i naslagama duge i bogate povijesti, brojnih tragova nekadašnjeg života i običaja ujedinjenih s modernim tekovinama današnjice. Sigurno ste se uvjerili da je Istra mjesto koje na malom prostoru nudi čaroliju odmora koju si možete skrojiti sami prema vlastitim željama. Kao što joj i zemljopisni oblik to potvrđuje, Istra će vas uvijek srdačno dočekati, ugostiti i dati vam najbolje od sebe, najbolje od Istre!