Sadržaji

History_heritage

Doživite povijest

Obrambene zidine danas čuvaju kulturnu i povijesnu baštinu grada

a-WaterSlides

Vodeni svijet

Otkrijte najzabavniju vodu u Istri - Istralandia čeka na vas

d-Gourmet

Istra gourmet

Ponajbolji svjetski riblji restorani smjestili su se u Novigradu - kušajte mediteranski sashimi

Iako turistički otkriven, Novigrad je uspio sačuvati šarm starog antičkog grada i mirnog ribarskog mjestašca. Smjestivši se na zapadnoj obali Istre, bio je pod velikim utjecajem Mletačke Republike, iz čijih su vremena i podignute obrambene zidine koje su dijelom očuvane do danas.

Stara jezgra grada nalazi se na otočiću koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom i obgrljen gradskim zidinama. One su sačuvale vrijednu povijesnu baštinu i znamenitosti te kulturu i sve ono što ga danas čini jednim od najpoželjnijih mjesta turističkoga odmora. Ugodan boravak u borovoj šumi nadomak starogradske jezgre Novigrada nudi kamp za zaljubljenike u prirodu, Kamp Aminess Sirena. Prošećite uz gradske zidine u večernjim satima kada je, zahvaljujući osvjetljenju, istaknuta njihova ljepota i dojmljivost.

Očuvana povijesna baština grada Novigrada, kao što je Mauricijev ciborij s kraja 8. stoljeća kao rijedak primjer karolinške umjetnosti, čuva se u muzeju Lapidarij, ostakljenom, dinamično i moderno uređenom prostoru koji spaja urbano s povijesnim. Posjetite muzej za novo doba, gdje možete vidjeti jednu od najvažnjiih zbirki kamenih spomenika u Istri, ali i Hrvatskoj. Volite li slijediti tragove povijesti svakako posjetite tajanstvenu povijesnu kriptu novigradske katedrale sv. Pelagija, a potom se uspnite na vrh zvonika sv. Pelagija i kroz teleskop pogledajte Novigrad pružen kao na dlanu. Dojmljivo, zar ne?

Idilična stara jezgra grada idealno je mjesto za održavanje neodoljivih gurmanskih manifestacija, astronomskih festivala i ostalih kulturnih događaja. Pridružite se jednom od događaja i kušajte maštovite morske poslastice te nadaleko poznate novigradske kapešante koje se smatraju jednim od najukusnijih na svijetu zbog uzgoja na mjestu miješanja slane morske vode sa slatkom riječnom vodom iz obližnje rijeke Mirne. Uz veliki broj pučkih događaja i festivala, u Novigradu možete uživati i u mediteranskom sashimiju, spravljenom od svakodnevno svježe ribe Jadranskoga mora. Zaokružite svoju gurmansku priču vrhunskim vinskim kapljicama uz vatromet boja novigradskoga zalaska sunca.

Zahvaljujući svojoj idealnoj lokaciji, Novigrad tijekom cijele godine privlači brojne sportaše i rekreativce. I vi ste jedan od njih i željni ste uzbuđenja? Aminess Maravea Camping Resort savršena je polazišna točka za sportski odmor u Istri. Krenite u istraživanje Istre i provedite dan na jednoj od brojnih biciklističkih staza koje povezuju šarolike priče istarskih gradića. Vožnja bicilističkim stazama pružit će vam dojmljive poglede na more, oplemenjene svježinom i mirnoćom te odvesti vas do sakrivenih povijesnih mjesta.

Želite li kupanje povezati sa zabavom i smijehom, posjetite prvi vodeni park u Istri – Istralandiu, smješten na putu između Novigrada i Brtonigle. Istralandia nudi obilje emocija uz zajamčenu dozu adrenalina na 20 različitih tobogana za djecu i odrasle.

Volite povijest, sport ili ste ljubitelji dobre hrane i pića? Novigrad ćete obožavati zbog šetnji njegovim neodoljivim krajolikom, niza uređenih biciklističkih staza, slasnih gastronomskih poslastica, ali i zbog njegove šarmantne gradske jezgre začahurene unutar čvrstih zidina. Još ove godine upišite Novigrad u svoje planere!