Korisne informacije o Hrvatskoj

Odabrali ste Hrvatsku za svoju destinaciju za odmor? Nestvarne prirodne ljepote, vrhunska gastronomija i kulturno-povijesna ostavština uvesti će vas u neki drugi svijet i učiniti vaš odmor nezaboravnim. No, prije toga donosimo vam listu korisnih informacija i savjeta koje bi trebali znati prije odlaska na put.

DOKUMENTI ZA PUT

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku strani državljani moraju imati valjanu putovnicu ili neki međunarodno priznat identifikacijski dokument. Ako ste državljanin Europske unije, dovoljna vam je i valjana osobna iskaznica. Strani državljani, koji u Hrvatsku ulaze kao turisti, u njoj mogu boraviti do tri mjeseca.

VIZE

Strani državljani, vlasnici valjani schengenskih isprava, ali i nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske ne trebaju dodatnu, hrvatsku vizu za Hrvatsku. U skladu s viznim režimom Republike Hrvatske, viza je potrebna za strane državljane koji dolaze iz zemalja za koje je potrebna viza za ulazak u državu. Vizu je potrebno pribaviti prije ulaska u Republiku Hrvatsku, a izdaje ju konzularni ured Republike Hrvatske. Više informacije o viznom režimu između Republike Hrvatske i drugih država možete potražiti na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

CARINSKE ODREDBE

Carinski propisi u Republici Hrvatskoj gotovo su u potpunosti usklađeni s propisima zemalja Europske unije. Strani državljani, turisti prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku imaju pravo unijeti osobnu prtljagu, uključujući hranu, lijekove i ostale osobne stvari sukladno carinskim propisima. Strana i domaća valuta te čekovi mogu se slobodno unijeti i iznijeti iz zemlje, a mogu ih unositi, odnosno iznositi strani i hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu. Međutim, prijenose u iznosu od 10.000,00 € ili više potrebno je prijaviti carinskom službeniku. Vrijednu osobnu opremu i ostale tehničke uređaje također je pri prelasku granice potrebno prijaviti carinskom službeniku. Detaljne informacije o unosu pojedinih predmeta, biljaka i životinja u Republiku Hrvatsku možete pronaći na stranicama Ministarstva financija, Carinske uprave.

VALUTA

Od 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj je Euro službena valuta, te se sva plaćanja mogu vršiti u valuti- Euro.

KUĆNI LJUBIMCI

Vaši su kućni ljubimci dobrodošli u Hrvatsku! Ako svoje četveronožne prijatelje želite povesti na odmor u Hrvatsku, morate im osigurati potrebnu veterinarsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju životinja. Mačke i psi moraju biti označeni i mikročipom. Ulazak u Republiku Hrvatsku sa do pet kućnih ljubimaca moguć je na graničnim prijelazima koji su odobreni za promet kućnim ljubimcima, dok je ulazak sa više od pet kućnih ljubimaca dozvoljen na graničnim prijelazima na kojima graniči i veterinarska inspekcija. Više informacija o ulasku vaših kućnih ljubimaca u Hrvatsku možete pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI U HRVATSKOJ

01.01. Nova Godina
06.01. Sveta tri kralja
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, drugog dana Uskrsa
01.05. Praznik rada
30.05. Dan državnosti
Tijelovo – Svetkovina Tijela i Krvi Kristove, 60 dana ili deveti četvrtak nakon Uskrsa
22.06. Dan antifašističke borbe
05.08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15.08. Velika Gospa
01.11. Svi Sveti
18.11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
25. – 26.12.
Božićni blagdani

Za vrijeme državnih praznika i blagdana sve javne ustanove te pojedine trgovine diljem Hrvatske su zatvorene.

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI

Kao i u drugim državama svijeta, i za Hrvatsku postoje telefonski brojevi koje je prilikom boravka u njoj dobro znati:

  • 112 (+385 112) je jedinstveni broj za hitne službe koji se koristi u Hrvatskoj. Dostupan je iz svih javnih telefonskih mreža bez naknade, u bilo koje doba dana ili noći. Ovo je broj koji obuhvaća službe hitne medicinske pomoći, vatrogasaca, policije, gorske službe spašavanja, hitne veterinarske pomoći, pomoći drugih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja.
  • 192 (+385 192) Policija
  • 193 (+385 193) Vatrogasci
  • 194 (+385 194) Hitna pomoć
  • 1987 (+385 1 1987) Pomoć na cesti
  • 195 (+385 1 195) Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje na moru
  • 11888 (+385 1 11888) Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima
  • 11802 (+385 1 11802) Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima
  • 060 520 520 (+385 60 520 520) Vremenska prognoza i stanje na cestama

Ako zovete sa inozemstva ili mobitela sa inozemnim brojem, obavezno unesite predbroj za Hrvatsku +385, kao što je navedeno u gornjoj listi.

Jedinstven pozivni broj turističkih informacija za cijelu Hrvatsku je 062 999 999. Za pozive iz inozemstva birajte +385 62 999 999. Usluga informacija dostupna je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

ELEKTRIČNA ENERGIJA I VODA

Električni napon koji se koristi u Hrvatskoj iznosi 220V, frekvencije 50Hz . Da bi mogli koristiti svoje električne uređaju turisti iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a turisti iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu. Voda iz vodovoda pitka je u cijeloj Hrvatskoj, tako da nema potrebe za kupnjom vode u boci.

WiFi

Putovanje bez pristupa internetu? Noćna mora današnjice. Zahvaljujući 300 besplatnih WiFi pristupnih točaka diljem Hrvatske i tijekom odmora ostanite informirani i povezani s obitelji i prijateljima kod kuće. Lokacije točaka besplatnog WiFi-a možete pronaći ovdje.