Sadržaji

d-Gourmet

Okusi Istre

Tartuf, šparoge, maslinovo ulje, teran, malvazija, biska samo su neki od njih. Okusite ih!

city-view

Gradići na brežuljcima

Upoznajte Hum, najmanji grad na svijetu

d-Nature

Uživajte blagost prirode

Plodna dolina Mirne, Motovonska šuma bogata plodovima prirode i krš Pazinske jame

Baršunasti brežuljci presječeni dolinama potoka i rijeka, tajnovite špilje, vinske ceste zavučene među kamene gradiće na vrhovima brežuljaka i opasane moćnim srednjovjekovnim zidinama začinjeni autohtonom kuhinjom i gostoprimstvom mještana otkrit će vam sve tajne uživanja ovoga kraja.

Središnja Istra rijetka je mediteranska regija u kojoj možete uživati u blagosti zelenih šuma, bogatoj povijesnoj baštini i gotovo nestvarnim vidicima. Mnoge drage i brežuljci stvorili su naselja u kojima ćete upoznati život istarskog čovjeka i istražiti tradiciju istarskih sela.

Samo srce Istre čuva grad Pazin, središte Istarske županije, do kojega će vas dovesti svi cestovni pravci s obala Istre. Sagrađen je na strmim liticama, iznad duboke jame, gdje je smješten i dvorac iz kojeg se nekada upravljalo Pazinskom grofovijom. Danas je pazinski kaštel muzej u kojem se, između ostalog, čuvaju i stara istarska zvona. U ponoru Pazinske jame miruje ljepota krške hidrografije, u koje je francuski pisac Jules Verne smjestio radnju svojega romana Mathias Sandorf. Čari veličanstvenog ponora i srednjovjekovnog kaštela na liticama doživite uz pustolovinu spuštajući se pomoću Ziplinea koji će vas prevesti preko jame na vidikovac kako biste fotografijom ovjekovječili doživljeni trenutak. Ako niste ljubitelji visina, a želite doživjeti tajnovitost Pazinske jame, iskusite speleoavanturu kanjonom Pazinčice kroz primamljivo podzemlje netaknute prirode.

Krenete li iz Pazina na sjever, doći ćete u Motovun, utvrđeni grad koji usred šumovitog predjela leži na brežuljku nadvijenim nad dolinom rijeke Mirne, okružen krajolicima plemenitih vinograda i maslinika, zbog čega se smatra jednim od najslikovitijih srednjovjekovnih gradova ovoga kraja. Gradske zidine grada nadahnute prošlošću pružit će vam osjećaj ugode, ispunjenosti i mira. Odmorite u gradskoj loži s koje će vam pogled sezati od Učke, obuhvaćajući krošnje šume sv. Marka (najveće stanište bijelog tartufa) i mirni tok rijeke Mirne, pa sve do morskog prostranstva Novigrada.

Odlučite li se na istraživanje unutrašnjosti uzvodno plodnom dolinom Mirne, ugledat ćete Buzet – grad tartufa, jedinstvenog ploda ove bogate zemlje. Šuma u okolici Buzeta domovina je zakopanog blaga – istarskog bijelog i crnog tartufa. Tartufu u čast svake se godine u rujnu i listopadu organiziraju Dani tartufa, kada možete uživati u tipičnim istarskim jelima s tartufom. Ne oklijevajte i krenite u potragu za zakopanim blagom s obiteljima koje će vas voditi u lov, ali i ispričati vam sadržajnu priču o tartufu!

Nakon kušanja tartufa u Buzetu, uputite se u Hum, grad koji je prema legendi nastao kada su divovi gradili naselja u dolini Mirne te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Iako najmanji grad na svijetu, Hum je poznato kulturno, sportsko i gastronomsko središte Istre. Odnedavno nosi i naziv Grada biske, rakije s imelom, čija receptura potječe upravo iz Huma, a njoj se u čast krajem listopada održava Smotra rakija gdje se poznati proizvođači Istre natječu za naslov najbolje. Nagradite nepce kapljicom biske i istražite zašto je Hum, uz Roč, i središte glagoljaštva. Prošećite Alejom glagoljaša, spomen-kompleks glagoljici, koja se proteže na 7 km dugom putu od Roča sve do Huma te obuhvaća 11 obilježja glagoljaštva u Istri.

Samo nekoliko kilometara zapadno od Motovuna stići ćete u Grožnjan, još jedan gradić u nizu smješten na brežuljku s kojega se proteže oduševljavajući pogled na smirenost rijeke Mirne. Grožnjan živi i diše za umjetnost, prepun je brojnih atelijera te likovnih, dramskih i glazbenih radionica koje svoj vrhunac doživljavaju tijekom ljetnih mjeseci, kada njegove uličice i trgovi postaju jedna velika kulturna pozornica. Želite li doživjeti Grožnjan na njegov način, onda je srpanj idealno vrijeme za posjet!

Uputite li se iz Pazina na jug, stići ćete u Žminj, staro sjecište puteva Istre. Gradić u kojem su ovdašnje kuće još uvijek sačuvale svoj autohtoni izgled dat će vam osjećaj pravog starinskog doma.

Nastavite li dalje na jug, nakon Žminja put će vas dovesti u Svetvinčenat, grad koji nosi ime po zaštitniku, španjolskom mučeniku sv. Vincenciju i istoimenoj opatiji oko koje se razvio grad. Zavucite se u kaštel Grimani, famozno zdanje mletačkoga doba! Prislonite uho na njegove kamene zidove i poslušajte priču o venecijanskoj vlasteli, vojnicima i trgovcima!

Provođenje dana na jednoj od brojnih biciklističkih i pješačkih staza savršen je način za otkrivanje i upoznavanje središnje Istre. Za to je kao stvorena Parenzana, nekadašnja uskotračna pruga pretvorena u biciklističku i izletničku trasu koja će vas provesti kroz netaknuta mjesta okružena šumama i poljanama. Ne zaboravite svjetla! Tuneli kojima ćete prolaziti u potpunom su mraku. Povijesna pruga danas nosi ime Parenzana – put prijateljstva i zdravlja i umrežuje sve ljepote središnje Istre, šume i potoke, tajanstvene crkvice i drvene ruševine s konobama i vinskim podrumima, stvarajući prijateljstva i poznanstva kroz više od 120 km staze.

U vašem posjetu unutrašnjosti Istre ni vaše nepce neće ostati razočarano. Ovo je raj za gurmane koji vole okuse autohtone istarske kuhinje i jela od tartufa, šparoga, istarskog goveda ili sezonskih gljiva. Istarski gurmanski doživljaj zaokružuju božanska maslinova ulja i vrhunska vina, od malvazije do terana, skladno nadopunjujući svaki tanjur.

Nagradite se odmorom u Istri! Tragajte za netaknutim prirodnim i srednjovjekovnim spomenicima središnje Istre. Otkrijte samotne stancije, vinske podrume i konobe. Prepušteni savršenom spoju seoskog života i modernog doba osjetit ćete nadaleko znanu lakoću postojanja istarskog čovjeka!