Pravila ponašanja na cesti

Kako bi putovanje do željenog odredišta ali i vaš odmor protekli u ugodnom okruženju, upoznajte se s osnovnim pravilima u prometu. Donosimo vam listu sigurnosnih pravila ponašanja na prometnicama u Hrvatskoj.

DOKUMENTI I OPREMA

Bez obzira kojim prometnim vozilom upravljate, automobilom, skuterom ili kamperom, obavezno je uz sebe imati valjanu vozačku dozvolu, prometnu dozvolu te dokaz o osiguranju vozila. Osim dokumenata vozila, potrebno je uvijek uza sebe imati valjani osobni dokument, putovnicu ili osobnu iskaznicu. Uz dokumente, sva vozila moraju imati set obvezne auto opreme koja uključuje euro trokut, kutiju prve pomoći, komplet žarulja sa osiguračima H4, H7 ili H7/H1 (ovisno o modelu auta), rukavice i reflektirajući prsluk. Od 15. studenog do 15. travnja u obveznu opremu ulazi o obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg na pogonskim kotačima.

CESTE U HRVATSKOJ

Uz županijske i lokalne ceste, Hrvatska je povezana i mrežom brzih cesta i autocesta. Cestarina za brze ceste i autoceste se naplaćuje za duljinu dionice između dvije točke naplate prema pripadajućoj skupini vozila. Cestarina se plaća na naplatnim postajama i može se platiti gotovinom, karticama za koje je na prodajnom mjestu istaknuta vidljiva oznaka da su prihvatljivo sredstvo plaćanja te sredstvima pretplate (ENC uređaji). Poznata kao zemlja tisuću otoka, povezanost hrvatske obale s otocima je odlična, naročito u visokoj sezoni. Pojedini otoci, kao što su Krk, Pag, Vir, Murter i Čiovo s kopnom su povezani mostom. Cestarina za uporabu cestovnog objekta – mosta otoka Krka naplaćivala se za sve kategorije vozila. Mostarina je ukinuta 15.6.2020., što prijelaz mosta čini besplatnim. Točne informacije o cestarini u Hrvatskoj možete pronaći na stranicama HAK-a. Do ostalih otoka možete stići redovitom trajektnom linijom, a informacije o redu plovidbe možete pronaći na stranicama Jadrolinije.

DOPUŠTENA BRZINA

Vozači svim vozila trebaju poštivati dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu kretanja vozila i prilagoditi je osobinama i stanju ceste te vremenskim uvjetima.

Ograničenja prema vrsti ceste

 • u naselju 50 km/h
 • izvan naselja ovisno o postavljenom prometnom znaku, najviše 90 km/h na brzim cestama i cestama namijenjenim za promet motornih vozila 110 km/h
 • na autocestama 130 km/h

Ograničenje prema vrsti vozila

 • turistički vlak 20 km/h
 • traktor ili vozilo koje vuče neispravno vozilo 40 km/h
 • motorna vozila s priključnim vozilom u kojem se prevoze osobe te autobusi s mjestima za stajanje 50 km/h
 • zglobni autobusi bez mjesta za stajanje 70 km/h
 • autobusi koji organizirano prevoze djecu 80 km/h
 • autobusi, motorna vozila mase veće od 3,5 tona te motorna vozila koja vuku priključno vozilo bez kočnica (kampere) 80 km/h

Predviđene kazne za prekoračenje brzine u naselju

 • prekoračenje veće od 50 km/h – novčana kazna od 5.000 do 15.000 kn ili kazna zatvora do 60 dana, 3 negativna prekršajna boda
 • prekoračenje od 30 do 50 km/h – novčana kazna od 2.000 kn, 2 negativna prekršajna boda
 • prekoračenje od 20 do 30 km/h – novčana kazna od 1.000 kn, 1 negativni prekršajni bod
 • prekoračenje od 10 do 20 km/h – novčana kazna od 500 kn
 • prekoračenje do 10 km/h – novčana kazna od 300 kn

Predviđene kazne za prekoračenje brzine izvan naselja

 • prekoračenje veće od 50 km/h – novčana kazna od 3.000 do 7.000 kn, 3 negativna prekršajna boda
 • prekoračenje od 30 do 50 km/h – novčana kazna od 1.000 kn
 • prekoračenje od 10 do 30 km/h – novčana kazna od 500 kn

CIJENE GORIVA

Kako cijene goriva variraju na pojedinačnim benzinskim crpkama ovisno o cjenovnoj politici kompanije, donosimo aktualne cijene goriva u Hrvatskoj, ali i Europi.

POSTUPAK U SLUČAJU PROMETNE NESREĆE

Bez obzira jeste li sudionik ili vozač koji se zatekao na mjestu nesreće, dužni ste o prometnoj nesreći obavijestiti policiju na 192, osim u slučaju prometnih nesreća s manjom materijalnom štetom. Radi li se o prometnoj nesreći s većom materijalnom štetom i ozlijeđenim osobama, osigurajte mjesto nezgode postavljanjem trokuta i pričekajte dolazak policije i hitne pomoći. Ako se radi o prometnoj nesreći s manjom materijalnom štetom na vozilima, potrebno je vozila ukloniti s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći. Detaljne informacije o tome kako postupiti u slučaju prometne nesreće u Hrvatskoj potražite na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

U slučaju da vam se dogodi kvar na vozilu ili je vozilo potrebno prevesti do servisa nazovite broj 1987 – Pomoć na cesti (ako zovete sa inozemstva ili mobitela sa inozemnim brojem, obavezno unesite predbroj za Hrvatsku +385).

VOŽNJA U KRUŽNOM TOKU

Kružni tok prometa se gradi u cilju povećanja sigurnosti prometa, smanjenja mogućih doticajnih točaka vozila kod nepreglednih raskrižja i povećanja protočnosti prometa. Promet se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Vozila koja se uključuju u kružni tok moraju ustupiti pravilo prednosti vozilima koja su već u kružnom toku. U slučaju više traka unutar kružnog toka, unutarnju traku koriste sva vozila koja se ne isključuju na prvom izlazu, dok se desna traka koristi za prestrojavanje prije izlaza iz kružnog toka. U njoj se ne vozi ako izlazite na zadnji izlaz. Kako vožnja u kružnom toku izgleda u stvarnosti, pogledajte ovdje.

WEB KAMERE

Prije polaska na put pogledajte situaciju na hrvatskim cestama, graničnim prijelazima, trajektnim pristaništima i mostovima.

BORAVAK S KAMPEROM NA ZA TO NEPREDVIĐENIM LOKACIJAMA

U Hrvatskoj je kažnjivo i nije dopušteno kampiranje na slobodnim prostorima izvan registriranih kampova. Hrvatska obiluje kampovima različitih kategorija, ali i kamp odmorišta – čak i ispred ulaza u sam kamp.

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI

Kao i u drugim državama svijeta, i za Hrvatsku postoje telefonski brojevi koje je prilikom boravka u njoj dobro znati:

 • 112 (+385 112) je jedinstveni broj za hitne službe koji se koristi u Hrvatskoj. Dostupan je iz svih javnih telefonskih mreža bez naknade, u bilo koje doba dana ili noći. Ovo je broj koji obuhvaća službe hitne medicinske pomoći, vatrogasaca, policije, gorske službe spašavanja, hitne veterinarske pomoći, pomoći drugih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja.
 • 192 (+385 192) Policija
 • 193 (+385 193) Vatrogasci
 • 194 (+385 194) Hitna pomoć
 • 1987 (+385 1 1987) Pomoć na cesti
 • 195 (+385 1 195) Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje na moru
 • 11888 (+385 1 11888) Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima
 • 11802 (+385 1 11802) Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima
 • 060 520 520 (+385 60 520 520) Vremenska prognoza i stanje na cestama

Ako zovete sa inozemstva ili mobitela sa inozemnim brojem, obavezno unesite predbroj za Hrvatsku +385, kao što je navedeno u gornjoj listi.

Jedinstven pozivni broj turističkih informacija za cijelu Hrvatsku je 062 999 999. Za pozive iz inozemstva birajte +385 62 999 999. Usluga informacija dostupna je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

VAŽNE NAPOMENE

 • Dozvoljena koncentracija alkohola u krvi tijekom vožnje iznosi 0,05 ‰. Dozvoljena koncentracija alkohola u krvi za vozače mlađe od 24 godine iznosi 0,00 ‰.
 • Obavezno je korištenje sigurnosnih pojaseva tijekom vožnje na svim sjedalima.
 • Zabranjeno je korištenje mobitela tijekom vožnje.
 • Vozači motocikala moraju nositi zaštitnu kacigu tijekom vožnje.
 • Tijekom zimskog računanja vremena obavezna je vožnja s upaljenim svjetlima i preko dana. Naša preporuka je vožnja s upaljenim svjetlima i tijekom ljetnog računanja vremena.

Nepoštivanje gore navedenih sigurnosnih pravila strogo je kažnjivo.

Sretan put!