Sadržaji

History_heritage

Ponos grada

Posjetite Eufrazijevu Baziliku čiju je ljepotu prepoznao i UNESCO

star

Top destinacija

Jer odmor je savršen u svako godišnje doba

d-Culture

Živi spomenik kulture

Otplovite vremeplovom u prošlost i upoznajte Poreč kroz vrijeme

Tisućljetni grad koji poviješću seže čak do pretpovijesnoga doba, Poreč je kao većina ostalih istarskih gradova bio pod velikim utjecajem Rimskoga Carstva. Ostatci velikog Rimskoga Carstva, poput brojnih villa rustica, antičkih hramova, pravilan raspored ulica (Decumanus i Cardo Maximus) danas predstavljaju neprocjenjivo blago grada.

Posebno mjesto kulturnog i povijesnog bogatstva grada pripada Eufrazijevoj bazilici, jednom od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti, izgrađenom u 6. stoljeću. Važnost i ljepotu bazilike i njenih impozantnih mozaika prepoznao je i UNESCO, pod čijim je okriljem od 1997. godine.

Želite li se upustiti u putovanje kroz vrijeme, Poreč je savršeno mjesto za to. On će vam poput vremeplova otkriti tristo godina staru tradiciju kroz povijesni festival Giostra koji u sadašnjost vraća ozračje i događaje iz 18. stoljeća. Uz viteško nadmetanje, raskošne damske krinoline, plesove te pučke aktivnosti i način zabave Giostra će vam ispričati i svoju gastronomsku priču, tako da možete svim osjetilima uživati u životu ondašnjeg Poreča. Kultura je oduvijek bila važna za Poreč, pa je odraz pronašla i u autohtonoj kuhinji koja spaja tradicionalna istarska jela i nove koncepte mediteranske kuhinje, uvijek se oslanjajući na svježu ribu, domaću tjesteninu i izvrsna crna i bijela vina.

Poreč je grad koji poziva na aktivnost uz more u svako doba godine. U proljeće posjetite Vinistru, međunarodnu izložbu vina i okusite bogatstvo Istre u čaši. Uz kušanje vrhunskih istarskih vina, maslinovih ulja, rakije istovremeno se upoznajte s proizvođačima istih. Ujesen, kada more zamiriše posebnom svježinom, prepustite se užitku bicikliranja duž cijele obale, ruralnog zaleđa i starih gradskih četvrti. U rekreativnoj vožnji može uživati svatko, a vi možete probuditi svoj natjecateljski duh i iskušati vlastite granice u jednoj od brojnih biciklističkih utrka organiziranih tijekom cijele godine. Stvorite vlastiti sretni doživljaj ljeta u Camping Resortu Lanterna!

Jedinstveno povijesno-kulturno blago grada što se prožimlje nasljeđem brojnih kultura stvorilo je savršenu pozornicu za oživljavanje povijesti. U koje god godišnje doba posjetili Poreč, nećete pogriješiti. Svako doba živi na svoj način, uklopite se u njega i pronaći ćete nešto za sebe!