Sadržaji

d-island

Zlatni otok

Sve na jednom mjestu - jezera, more, guste šume, ali i goli krš

d-Gourmet

Gurmansko putovanje

Kušajte tradiciju otoka - vrbničku žlahtinu, otočku janjetinu, sir i kvarnerski škamp

History_heritage

Povijesni značaj

Proučite glagoljicu, pismo kojim je napisan najstariji hrvatski natpis - Bašćanska ploča

Među 1.244 otoka Jadranskog mora, jedan je otok zbog djevičansko lijepih uvala okupanih toplim morem te tragova bogate povijesti i kulture još u antici dobio naziv zlatni otok, ponosno ga noseći i danas. Otok Krk u sebi čuva dva jezera i tri potoka, živopisne drage i pitome uvale, plodna polja i guste šume, ali i pravi planinski krajolik i goli krš.

Od davnina se otok Krk usko povezivao s brojkom sedam; u sedmom je stoljeću naseljen Hrvatima, sedam se puta uspješno branio od gusara, a sedmi po redu knez Frankopan bio je i posljednji krčki knez. Danas otok ima sedam kulturno-povijesnih, zabavnih i gastronomskih središta, sedam običaja, plesova i varijanti čakavskoga narječja.

Grad povijesti i kulture, izronjen iz prošlosti i zaronjen u more sadašnjosti, grad Krk lagano prostire svoju urbanu jezgru uz more, zbijajući svoje starogradsko gnijezdo unutar utvrđenih zidina. Iz staroga grada uzdiže se zvonik oklopljen baroknom kupolom, čuvajući 3.000 godina neprekidan život ovoga grada. Uteknite vrevi i zavucite se u slikovite kale staroga grada i svjedočite njegovom povijesnom bogatstvu. Tu je i Frankopanski kaštel iz 15. stoljeća koji je nekada štitio građane, grad i vojnike, a danas čuva priču o nastanku grada, pretvorenu u brojne izložbene prostore. Okružen Campingom Krk s jedne i Campingom Ježevac s druge strane, u gradu Krku ćete bez problema pronaći svoje mjesto u mirnom okruženju s mnoštvom sadržaja nadohvat ruke.

Krenite put Baške, osvježite se u moru koje kupa topli šljunak jedinstvene plaže na otoku, krune svih ostalih uvala – Velu plažu. Stanite u Jurandvoru, mjestu koje je neizbrisivo upisano u hrvatsku povijest. U Jurandvoru se smjestila crkvica sv. Lucije u kojoj je pod talogom prašine skrivana Bašćanska ploča, najstariji natpis napisan na hrvatskome jeziku i glagoljičnim pismom davne 1100. godine. Proučite ovo pismo i prođite Baščanskom stazom glagoljice uz koju su postavljene 34 kamene skulpture koje će vas upoznati s glagoljaštvom.

Ožednite li na svom putovanju otokom Krkom, iz doline Baške put nastavite prema istočnoj strani otoka i uspnite se na liticu koja doslovno uranja u more. Na njenom se vrhu uzdignuo Vrbnik koji vas poziva da nagradite nepce vrbničkom žlahtinom, sortom koja uspjeva jedino u krčkom vinogorju i poznatoj po svježoj i nježnoj aromi. Jeste li ikada kušali pjenušac iz mora? Na Krku je i to moguće. Mir, tišina i mrak vrbničkoga podmorja izranjaju pjenušac Valomet, žlahtinu iz mora.

Podjednako je uzbudljivo i gurmansko putovanje otokom Krkom. Zastanite u nekoj od krčkih konobi, kušajte šurlice ili nadaleko poznat kvarnerski škamp i zasladite se suhim smokvama ili ušećerenim bademima!

Odaberite scenarij upoznavanja čari otoka Krka! Dopustite da vas jutarnja bonaca mirisa oplemeni, da vas tradicija okusa zavede, a jedinstvenost običaja pozove da uronite u more tradicije!