Sadržaji

History_heritage

Poslušajte priču naroda

Upoznajte u kamenu ispisanu tisućljetnu povijest regije

d-island

Biseri rasuti morem

Otisnite se od obale i upoznajte tradiciju života ljudi od mora

d-Nature

Upoznajte prirodu

Nacionalni parkovi i parkovi prirode u suživotu sa stotinom otočića

Pronašli ste mjesto za odmor gdje se bistro more uvlači među oble kamenčiće, svirajući harmoniju mira. Pronašli ste mjesto gdje povijest priča priču naroda koji su od davnina obitavali na ovom prostoru. Mjesto gdje su raznolikost, očuvanost i jedinstvena ljepota prirode razlozi proglašenja tri parka prirode i dva nacionalna parka. Dalmacija je mjesto gdje će vas okusi, mirisi i zvuci omamiti i natjerati da se zaljubite u prirodu, ljude, hranu, glazbu te ćete obožavati doživljaj koji vam ova regija pruža. Svaki put. Iznova.

Željni ste novih zanimljivosti, bogatstva povijesnih mjesta i vrhunske zabave? Smjestite se u Zaton Holiday Resort, opustite se u mirisu mediteranske vegetacije i doživite Zadar, grad na moru. Grad čije kamene uličice daju osjećaj da se nalazite u jednom drugom vremenu, što potvrđuju i brojni spomenici raspršeni po cijelom gradu – Rimski forum, crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije, gradske zidine, utvrde i vrata te brojne druge sakralne i društvene građevine. Zadar se ponosi najljepšim zalaskom sunca u kojem možete uživati sa zadarske rive ili sjedeći na morskim orguljama, upijajući melodiju valova i sklad boja koje sunce ostavlja nebom. Uz vas će u tom trenutku zaigrati igra svjetlosti u ritmu valova, darujući vam savršen dar prirode spojen s ljudskom kreativnošću.

Iz Zadra se trajektom možete zaputiti na Dugi otok, spustiti se do najljepše uvale na Jadranu Sakarun, pronaći svoje mjesto pod crnim borom i prepustiti se ljepoti koja se pred vama pruža. Uvala otvorena prema pučini koja mirnoćom bistrog mora i mirisom otočnog bora stvara neopisiv osjećaj ugode. Idealno mjesto za nedjeljno popodne, zar ne?

Svidi li vam se prirodna ljepota na Dugom otoku, sigurno ćete uživati i u posebnostima otoka Paga. Specifičan okus i miris paške gastronomije, točnije paškog sira i janjetine, proizlazi iz posebnog položaja otoka i načina ishrane ovaca i janjadi. Doživite nevjerojatne zalaske sunca u Campingu Straško, koji uz jedinstvenu prirodnu ljepotu nudi i brojne popratne sadržaje. Mjesečev krajolik posut zrncima soli nošenih burom i obogaćen mediteranskim biljem mjesto je ispaše ovaca i razlog posebnosti gastronomije otoka Paga. Isklesan burom i morem, oaza kulture i mira začas će se pretvoriti u zabavnu meku na sjevernom dijelu otoka u uvali Zrće, dajući otoku Pagu svjetsku prepoznatljivost i u zabavnom vidu turizma.

Osim uživanja, zabave i degustacije na otocima u zadarskom arhipelagu odmor u zadarskoj regiji možete upotpuniti posjetom Parkovima prirode Velebit i Vransko jezero ili Nacionalnom parku Paklenica i Sjeverni Velebit. Odaberite jednu od brojnih planinarskih staza, uputite se u laganu rekreaciju i istražite Nacionalni park Paklenica, čiji će vas putevi odvesti i do izvora Velika Paklenica, zavučenog među dubokim kanjonima. U jedinstvenim pejzažima Parka prirode Velebit i Paklenice možete uživati ako planinarske staze zamijenite biciklističkima, a štapove za planinarenje biciklom. Prihvatite izazov i uz mirise mora osvojite slikovitu planinu koja će vam omogućiti da pogledate, udahnete, osjetite i osluhnete Dalmaciju!

Ljubitelj ste aktivnog odmora na moru? Upoznajte maestral, vjetar idealan za jedrenje na dasci, ili se jedrilicama zavucite među stotine otoka, otičića i hridi. Spustite se ispod površine mora i zaronite u morske dubine koje skrivaju brojne olupine brodova, mistične špilje i neobične stanovnike podmorja. Dopustite rijeci Zrmanji da vas ponese kroz očaravajući krajolik! Da, naš sljedeći prijedlog je rafting. Upravo rijeka Zrmanja jedna je od najboljih rijeka za rafting u ovome dijelu Europe te je istovremeno ljepotica i zvijer. Uživajte u osvježavajućoj pustolovini i neka vam bistri brzaci Zrmanje isperu dušu i tijelo od prozaičnosti svakodnevice!

Doživjeti povijest, boje, mir, ali i uzbuđenje? Sve je moguće u zadarskoj regiji. Ovdje ćete se teško naći u situaciji da sami sebe upitate: Što da radim danas? Izbora je napretek i nećete znati što biste prije! Neka vas brojni kulturni spomenici vrate u povijest, prirodna ljepota probudi ono izvorno ljudsko u vama, a gastronomija podigne užitak u hrani na nestvarnu razinu.