Sadržaji

d-Nature

Privlačnost prirode

Skrila se u planinskom svijetu Velebita i Paklenice, vodenoj igri rijeka Zrmanje i Krke

Adventure_climbing

Zov pustolovine

Zavirite u rijetko viđene prostore unutrašnjosti zemlje

History_heritage

Zaštićena posebnost

Jedinstvenost i ljepota planine Velebit zaštićena je UNESCO-om

Savršen spoj mirnoće mora i divljine planine iznjedrio je Starigrad Paklenicu, mjesto očuvane jedinstvenosti, nastalo na temeljima drevnog antičkog grada – Argyuntuma!

Iznad grada nalazi se i Nacionalni park Paklenica, na čijem je području zaštićen najočuvaniji i najveći šumski kompleks na području Dalmacije. U Nacionalnom parku Paklenica susrest ćete se s iznimnim bogatstvom geomorfoloških pojava i oblika, biljnog i životinjskog svijeta, atraktivnih krajolika i netaknute prirode.

Starigrad Paklenica savršeno je mjesto za ljubitelje sporta i pustolovine u bilo kojem obliku. Ako ste upravo vi jedan od njih, obogatite svoj mediteranski odmor nekim od brojnih atraktivnih izleta i tura po kamenim klisurama planine Velebit. Sve ljepote Paklenice možete doživjeti pješačanjem za što vam na raspolaganju stoji 150 km uređenih planinarskih i poučnih staza. Šetajući Nacionalnim parkom Paklenica, Mirila, jedinstveno kameno spomen-zdanje, poučit će vas kulturnom životu ljudi koji su nekada obitavali na ovom kamenom masivu.

Ako ste poklonik kretanja na dva kotača, Paklenica će vas privući spletom biciklističkih staza koje će vas provesti kroz slikovita podvelebitska sela, pored starih bunara te uzduž tradicionalnih suhozida s prekrasnim pogledom na more. Osim biciklizma i pješačenja na području Starigrada imate priliku okušati se u raftingu na brzacima rijeke Zrmanje ili upoznati krško podzemlje planine koje obiluje prekrasnim špiljama, od kojih su najznačajnije Manita peć, Modrič te Cerovačke špilje. Idealno mjesto za vaš povratak prirodi je Camping Paklenica, smješten u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Paklenica.

Mjesto očuvane jedinstvenosti, nastalo na temeljima drevnog antičkog grada – Argyuntuma, danas će vas privući svojim raznolikim pejzažom: bistrinom mora, zelenim šumama i gorostasnim planinskim vrhuncima!