Otok Pag

Pag, otok kamenog pejzaža i slabe vegetacije s pokojom vlasi mediteranskog bilja, hrvatski je otok povijesnim perom ispisane tradicije. Njegov krš i surov izgled skrivaju bogatu kulturnu i folklornu baštinu koja svakodnevno živi ulicama grada Paga.

Uživajte u taktovima paškog folklora, u kolu ili tancu, plesu koji prikazuje susret djevojaka i mladića u narodnoj nošnji koji pljeskanjem i okretima privlače pažnju kako bi zaplesali zajedno. Zaplešite i vi s njima! Ako ste osoba koja više voli promatrati događaje, onda će vašu pažnju sigurno zaokupiti vješte ruke žena koje na ulicama izrađuju najpoznatiji simbol otoka Paga, pašku čipku. Izrada čipke na ovom području započela je već u 15. stoljeću te je zahvaljujući časnim sestrama očuvana sve do danas, nastavljajući poduku svima zainteresiranima. S vremnom je čipka postala samostalni dekorativni predmet koja se odlikuje iznimnom ljepotom uzoraka, kvalitetom i višestoljetnom tradicijom i načinom izrade. Nakon svladavanja izrade čipke u gradu Pagu prošetajte paškim pašnjacima i upoznajte važan dio paške prošlosti – suhozide, koji predstavljaju težak život paških težaka i pastira. Suhozidi su podizani kao granice između pašnjaka te su morali biti dovoljno visoki kako ih ovce ne bi preskočile i dovoljno snažni kako ih jaka bura ne bi srušila. Njihova se snaga još uvijek prostire ogoljenim kršom otoka.

Otok Pag je ne samo kulturni već i gastronomski raj na zemlji. Paški je sir gurmansko zlato otoka Paga, punog okusa morske soli nošene burom, prosute po paškim pašnjacima bogatima ljekovitim i aromatičnim biljem. Glavnu ulogu u gurmanskom svijetu Paga zasigurno igra paška janjetina, koja je stoljećima odgajala i othranila generacije Pažana. Zbog specifičnosti razmještenosti otoka i njegovih obilježja, posebnost je paške janjetine u preživljavanju na škrtom kamenju, orkanskom vjetru i ljetnim nesnosnim vrućinama. Ovu poslasticu možete isprobati u brojnim domaćim konobama koje će vam uz janjetinu ponuditi i domaći ovčji sir. Okuse otoka Paga zasigurno ćete zauvijek pamtiti!

Zaželite li se neograničene zabave, adrenalinskih sportova i uživanja na predivnoj plaži, nikako ne smijete napustiti otok bez posjeta Zrću, prirodnoj šljunčanoj uvali, upotpunjenoj brojnim klubovima i aktivnostima, naročito za mlađu generaciju. Otok Pag skriva mnoge tajne – suhozide, čipku, sir, janjetinu i nezaboravan noćni život, ali tu je još tajni čuvanih u šumovitim uvalama otoka Paga – Camping Šimuni, kamp koji se prostire na blagim padinama obasutima šumom crnike i borova, i Camping Straško, vaš povratak prirodi.

Gledajući otok Pag s obale, teško je zamisliti da kršna pustinja posjeduje savršenu kombinaciju gastronomije, povijesti, prirodnih ljepota i zabave koja vas neće ostaviti ravnodušnima.