Sadržaji

History_heritage

Muzej pod vedrim nebom

Poklonite si šetnju staru tri tisućljeća

sunset

Pozdrav suncu

Otpratite sunce na počinak uz umirujuću glazbu Morskih orgulja

d-Nature

Upoznajte prirodu

Nacionalni parkovi i parkovi prirode u suživotu sa stotinom otočića

''Zalazak sunca u Zadru najljepši je na svijetu i neusporedivo je ljepši od onoga u Key Westu na Floridi'', zapisao je Alfred Hitchcock, promatrajući zadarski zalazak sunca s prozora sobe hotela u kojem je 1964. godine boravio. U istinitost ove tvrdnje uvjeravaju se mnogi, a Zadar im uz pogled i mnoge druge znamenitosti potvrđuje da je zaista jedinstven.

Ovaj tri tisuće godina star grad burne i dinamične povijesti, često rušen i razaran, iznova je nicao još ljepši i bogatiji. Kao grad spomenik, stara jezgra okružena je povijesnim zidinama, čuvajući riznicu kulturnog, povijesnog, arheološkog i spomeničkog blaga. Doživite opušten boravak u Zaton Holiday Resort, gdje jedinstveni spoj mirnih kutaka u sjeni borova i živih ritmova pješčane plaže stvara čaroliju nezaboravnih zajedničkih trenutaka.

Prošetajte Kalelargom, žilom kucavicom grada Zadra, popločenom bijelim kamenom. Kalelarga je i u dalekoj prošlosti bila glavna zadarska ulica, ali i kultni prostor i simbol grada koji je opjevan u više navrata. Šetajući Kalelargom, stići ćete do Foruma, glavnog rimskog trga na kojemu se nekada odvijao cjelokupni javni život, ali je i danas središte okupljanja njegovih stanovnika. Smjestite se u hladovini zvonika katedrale sv. Stošije i uživajte u pogledu na najpoznatiju monumentalnu predromaničku građevinu, crkvu sv. Donata. Nakon predaha produžite prema moru i, hodajući rivom, upijajte obrise razvedenih zadarskih otoka, bogatih nedirnutom prirodom i okupanih kristalnim morem.

Na samom vrhu zadarskog poluotoka, osim neponovljivog zalaska, dozivat će vas smirujuća pjesma valova koja se sklada zahvaljujući Morskim orguljama, jedinstvenom zadarskom atrakcijom. Stepenice koje se spuštaju u more, vrlo će vas rado ugostiti i darovati vam nezaboravan zalazak sunca, dok vam more svira svoju melodiju. Posljednje zrake najljepšeg zalaska sunca na svijetu upija i svjetski poznata urbana instalacija, koja je po svojoj smještenosti prozvana Pozdrav suncu. Kada sunce oboji nebo bakreno-crvenom bojom, uključuju se rasvjetni elementi ugrađeni u krug, proizvodeći prekrasnu svjetlosnu igru u ritmu valova, dok u pozadini svira neprekidan koncert orkestra prirode. Ima li ljepšeg načina za večernje opuštanje?

Osim Morskih orgulja i Pozdrava suncu jedan od romantičnih načina opuštanja u večeri je vožnja u čamcima kojima veslaju barkajoli. Barkajoli su simbol grada Zadra koji već osam stoljeća povezuju dva kraja gradske luke. To je tradicija koja se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno i, iako ih je danas samo nekolicina, njihove usluge koriste ne samo turisti nego i stanovnici grada koji nekoliko puta dnevno idu u središte grada. Češći način dolaska na poluotok iz nove gradske četvrti je Gradski most, dug 152 metra, koji je i najprometniji pješački prolaz u Zadru.

Nezamislivo je doći u Zadar, a ne popiti barem gutljaj Maraskina, originalnog zadarskog likera priznatog diljem svijeta i prepoznatljivog po svom gorko-slatkom okusu i aromatičnom mirisu. Kušajte stoljećima čuvanu recepturu i pridužite se mnogim poznatim osobama koji su ga s užitkom ispijali i stvarali povijest!

Pored bogate kulturno povjesne baštine, modernih instalacija i očuvane tradicije u okolici Zadra možete pronaći svoj komadić netaknutog raja: tri parka prirode – Telašćica, Velebit i Vransko jezero; pet nacionalnih parkova – Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit, te brojne otoke zadarskog arhipelaga, čija vam mala mjesta nude bijeg od svakodnevnice.

Bogatstvo Zadra teško će vas ostaviti ravnodušnima. Isprobate li sve što vam ovo srce Jadrana pruža, u sjećanju će vam ostati tri boje – bijela, plava i zlatna; bijela kao kamen, plava kao more i zlatna kao sunce i goruća želja za ponovnim posjetom.