Sadržaji

History_heritage

Zaštićena posebnost

Jedinstvenost i ljepota spomeničke baštine zaštićena je UNESCO-om

d-Sea

Prošetajte bosi

Bijelim žalom čudesne plaže Zlatni rat - jedne od najljepših plaža svijeta

d-island

Miris otoka

S mora će zamirisati polja lavande - dozvat će vas otoci Brač, Hvar i Šolta

Polja aromatičnog bilja, maslinovo ulje, vino i zeleno raslinje u simbiozi s bijelim kamenom koji uranja u bistro plavo more. Opisi su to iznimnog kraja čijoj posebnosti, uz prirodne ljepote, pridonose i brojne povijesne priče i kulturna baština, tradicija i običaji. Njihov spoj čini ovu regiju carstvom u kojemu se skladno susreću raznolikosti.

Želite li uistinu upoznati ovu regiju u punom sjaju njene raznolikosti, krenite od Dioklecijanovog Splita. Nemojte dvojiti, kao što nije ni car Dioklecijan kada je upravo u Splitu odlučio sagraditi svoju ladanjsku vilu iz koje se kasnije razvio Split. Zavucite se u Dioklecijanovu palaču, upoznajte način života rimskoga cara, uspnite se na zvonik sv. Dujma i upijte sve bogatstvo pogleda koji se s njega pruža! Poškakljate Grgura Ninskog po nožnome palcu pa zamislite da ste u izvornoj dalmatinskoj konobi i želja će vam se odmah ostvariti. U zelenoj oazi okruženoj morem smješten je i Camping Stobreč Split, kamp otvoren tijekom cijele godine. U Splitu je sve nadohvat ruke i unutar zidina carske palače naći ćete brojne konobe koje željno iščekuju da svakog gosta provedu kroz dalmatinsku enološko-gastronomsku priču. Provucite se kroz najmanju ulicu na svijetu i okušajte se u piciginu na splitskoj plaži Bačvice!

S mora će vam zamirisati miris pinije, kadulje i lavande, a to vas dozivaju otoci Brač, Hvar i Šolta. Oplahnuti solju Jadranskog mora i milovani nježnim maestralom, pravo su skrovito mediteransko utočište! Svaki od njih poseban je na svoj način. Brač se ponosi Zlatnim ratom, najljepšom plažom na ovome području, i bračkim kamenom, od kojeg su sagrađene brojne svjetske građevine. Otok Hvar će vas upoznati s mirisnom oazom lavande i aromatičnog bilja, a ne nedostaje ni kamene povijesne baštine. Na Šolti se zasladite! Poznat kao otok meda, provest će vas kroz priču o medu, životu pčela, a imat ćete se priliku i sami okušati u vrcanju meda.

Sjeverno od Splita dočekat će vas Trogir ili, kako mu mnogi vole tepati, sretni grad, grad-spomenik ili grad-muzej. Svojim većim dijelom smješten na otočiću koji je mostom povezan s kopnom, Trogir će vas oduševiti svojom jedinstvenom očuvanošću. Upoznajte sva zdanja muzeja na otvorenom i obavezno kušajte trogirsku pašticadu i slasticu rafiole.

Planirate li svoj odmor za početak kolovoza, onda je vaša neizostavna stanica Sinj koji postaje pozornica stoljetnog viteškog turnira Sinjske alke. Sinjska alka je viteško konjaničko natjecanje u kojem jahači na konju i u punom galopu sa oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željezni obruč (alku), obješen na konopu preko trkališta. Ovo je doba godine kada Sinjani ponosno žive staru tradiciju koja ujedinjuje prošlost, sadašnjost i budućnost i koja je pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština.

Ako ste željni još povijesnih priča o junaštvu i hrabrosti, krenite dalje na jug i stići ćete u Omiš, grad poznat po omiškim gusarima koji su ponosno branili svoj grad. Smješten je na izvoru rijeke Cetine, koja je na svojem putu presjekla planinski masiv i spojila se s Jadranskim morem, stvorivši tako dojmljiv kanjon koji je danas savršeno mjesto za brojne ljubitelje pustolovnog odmora.

Istražite regiju istinskih raznolikosti, impresivne povijesti i skrivenih uvala! Neka vaše nadahnuće budu bijelo i plavo! Bijelo kao kamen i plavo kao bistro more koje ga kupa.