Sadržaji

History_heritage

Muzej tradicije

Masivni bedemi ponosno čuvaju spomeničku baštinu zaštićenu
UNESCO-om

e-Restaurant

Ljubav prema hrani

Zavucite se u uske uličice Trogira i pronađite konobu za sebe: pašticada i rafioli naša su preporuka

d-island

Grad na otoku

Izuzetni primjerci arhitekture većim su dijelom smješteni na otočiću, u tijesnacu između kopna i Čiova

Trogir je grad koji već 24 stoljeća čuva svoju jedinstvenost i ljepotu spomeničke baštine, tvoreći muzej koji živi život tradicije i sjaj raznolikosti, zaštićen UNESCO-om. On je i najočuvaniji romaničko-gotički grad u srednjoj Europi. Njegov središnji dio, dug tek 750 koraka i obavijen masivnim gradskim bedemima, smješten je na otočiću koji je kamenim mostom povezan s kopnom.

Krenite u otkrivanje umjetničke riznice grada-muzeja, a za vašu će se pažnju nadmetati brojni, izuzetni primjerci arhitekture. Jedan od njih je tvrđava Kamerlengo, nazvana po činovniku koji je u dogovoru s knezom vodio financije grada. Nekada je upotrebljavana u svrhu obrane grada, a danas s njenog vidikovca imate priliku uživati u pogledu koji se s tvrđave pruža, ali i klapskim notama koje se često tajanstveno čuju unutar njezinih zidova. Ostanite na otočiću koji obiluje brojnim kulama, kamenim palačama i sakralnim znamenitostima, među kojima će vas zaintrigirati palača Ćipiko, nastala povezivanjem romaničkih zgrada, koja na pročelju nosi gotičku triforu (prozorsko okno podijeljeno na tri dijela), i tisućljetni samostan sv. Nikole u kojemu se čuva reljef antičkog boga Kairosa, boga sretnog trenutka.

Grad nisu samo kamene ulice, stoljetni spomenici i sakralna zdanja. Grad čine ljudi, boje, okusi, mirisi i zvuci koie određuju kulturu, gastronomiju i način života. Osjećajte se kao kod kuće i prepustite se okusima trogirske pašticade, jelu od goveđeg buta u posebnom umaku, i zasladite nepce trogirskim rafiolima, slasticom punjenom mljevenim bademima. Stvorite vlastiti sretni doživljaj ljeta u Campingu Belvedere Vranjica!

Ušetajte u grad-spomenik i otvorite riznicu dojmljive povijesti koju nećete željeti zatvoriti, osvrnite se za duhom skrivenim u kamenu, za svim pričama koje su u pozadini tog kamena i obogatite se kulturom i običajima trogirskoga kraja. Doživite i vi svoj sretan trenutak u Trogiru!