Otok Brač

Okupan toplim šarmom mediteranskog juga, Brač je otok kojemu je priroda podarila duge šljunčane plaže, obogaćene zelenom šumom kao prirodnom zaštitom od sunca.

Brač je poznat kao otok kamena, stoljećima se na njemu skuplja najbolji kamen koji uz čovjeka što ga obrađuje predstavlja dušu otoka Brača. O slavi bračkog kamena svjedoči i činjenica da je omogućio stvaranje niza sjajnih građevina, među kojima su najpoznatije Dioklecijanova palača u Splitu, šibenska katedrala sv. Jakova te trogirska katedrala. U novije su vrijeme od bračkog kamena izgrađene mnoge svjetski poznate građevine kao što je Bijela kuća u Washingtonu, zgrade Parlamenta u Beču i Budimpešti. Želite li uživo vidjeti kako spretne ruke obrađuju kamen i kako iz njega nastaju razne skulpture, nakit i ostali praktični predmeti? Posjetite Klesarsku školu u gradu Pučišća, u zgradi koja je ručni rad generacija njezinih učenika!

Sigurno je jedan od razloga vašega posjeta otoku Braču i plaža Zlatni rat, čudesna plaža posebnog oblika koji se mijenja ovisno o utjecaju vjetrova i morskih struja. Uvjerite se da plaža zaista izgleda kao s naslovnica prestižnih časopisa! Obavezno bosonogi prošetajte cijelom njenom dužinom, osjetite toplinu bijelog žala i osvježavajuću bistrinu Jadranskog mora. Zapuše li maestral, našli ste se na pravome mjestu u pravo vrijeme! Idealan je trenutak za pronalazak pustolova u sebi – isprobajte jedrenje na dasci i bit će vam jasno zašto je Zlatni rat pravi surferski raj!

Teško vam se odvojiti od ljepote koju ste osjetili i užitka koji ste doživjeli na Zlatnom ratu? Bez brige, otok Brač će vam u nastavku vašeg putovanja dati još i više. Skrivena mjesta na otoku dozivat će vas sa svih strana kako bi vam darovala malo mira. Opremite se planinarskom opremom i krenite put Vidove gore, najvišeg vrha na otoku Braču. Osvojite vrh Vidove gore, smjestite se u konobu Vladimir Nazor i uživajte u veličanstvenom panoramskom pogledu na Bol, Zlatni rat, obližnje otoke i planinu Biokovo.

Krenete li prema zapadu, stići ćete do pustinjačkog samostana Blaća, koji kao da je isklesan iz kamene stijene koja se iza njega nalazi. U izdvojenom su području samostana redovnici-pustinjaci stvarali zajednice posvećene molitvi i duhovnom načinu života. Posebnost ovoga samostana je ne samo u smještenosti i vizuri već i interijeru, koji će zasigurno privući vašu pozornost. Stiliziran namještaj, zbirka starinskog oružja, glasovir, knjižnica ispunjena rukopisima na hrvatskoj ćirilici i astronomske sprave svjedoče o svestranom životu blaćanskih pustinjaka.

Neizostavan je posjet vinskom podrumu vinarije Jako vino, koja je imenom Stina svoja vina usko povezala s jedinstvenim bijelim kamenom otoka Brača. Na privlačnom mjestu uz samo more imate priliku kušati arome Brača i naučiti ponešto o vrhunskim i kvalitetnim vinima Stina: Plavac mali, Opol, Vugava i Pošip.

Nadahnuti pričom o bračkom kamenu, na koji su otočani izrazito ponosni, jednostavno je nemoguće napustiti otok bez suvenira od bračkog kamena. Ukrasite i vi svoj dom izvornim hrvatskim kamenom koji će vas podsjećati na doživljaje koje vam je otok Brač darovao!