Sadržaji

History_heritage

Putevima cara

Ni rimski car Dioklecijan nije dvoumio kada je u Splitu odlučio sagraditi raskošnu vilu

d-Gourmet

Ukusno nepcu

Potražite dobru konobu, kušajte dalmatinski pršut i pašticadu uz neizostavnu travaricu

d-Sea

Igre u moru

Odahnite na Bačvicama, pješčanoj plaži u srcu grada na kojoj se možete okušati u igranju picigina

Istinski se dalmatinski duh smjestio u pitomoj uvali Jadrana u okrilju grada Splita. S kopna je okružen zelenilom planine Marjan te brda Kozjak i Perun, a s mora veličanstvenim otocima – Bračom, Hvarom, Šoltom i Čiovom.

Obilježena tragovima turbulentne povijesti i zaposjedanja brojnih vladara, splitska stara jezgra već 17 stoljeća živi urbanu čaroliju Dalmacije u srcu grada, skrivajući u svom naručju i najužu ulicu na svijetu, simpatičnog imena Pusti me proći.

Privlačnost mjesta prepoznao je i car Dioklecijan, koji je upravo ovdje odlučio sagraditi raskošnu vilu od 30 tisuća četvornih metara i u nju se povući nakon odlaska s prijestolja. Sigurno nije ni slutio da će se upravo iz njegove palače razviti jedinstven dalmatinski grad. Stara jezgra grada smještena je unutar zidina palače i dio je Splita koji diše punim plućima sadašnjosti dok istovremeno priča dugogodišnju priču o načinu života u Splitu. Zavucite se u staru jezgru kroz jedna od četiriju vrata: Mjedena, Željezna, Srebrna te Zlatna vrata, kroz koja je ušao i sam car Dioklecijan 305. godine. Danas Zlatna vrata predstavljaju glavna vrata staroga dijela grada. Nastavite dalje putevima cara Dioklecijana koji će vas dovesti do veličanstvenog trga, Peristila, kojim dominira katedrala sv. Duje, mučenika kojeg je smaknuo upravo Dioklecijan, zatim nekoliko hramova namijenjenih caru te brojne gotičke i renesansne građevine splitskih plemića. Nemojte se iznenaditi kada ugledate egipatsku sfingu, dostavljenu u carevo vrijeme, ili zamišljene ljude koji dodiruju nožni palac velikom kipu Grgura Ninskog, biskupa Ninske biskupije. Legenda kaže da, ako primite Grgura za palac i zaželite želju, ista će vam se ostvariti. Je li uopće potrebno govoriti o razlozima za uvrštavanje stare jezgre grada na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine?

Dok budete istraživali povijest među malim kamenim uličicama, isprobajte najbolje od dalmatinske kuhinje! Plodovi mora i morski specijaliteti u kombinaciji s maslinovim uljem vašim će osjetilima pružiti nezaboravnu ugodu, a sve će to popratiti vrhunska dalmatinska vina. Na kraju se zasladite dalmatinskom rožatom ili kroštulama.

Kako biste vidjeli palaču iz drugačije perspektive, uspnite se na zvonik sv. Dujma s kojeg se pruža nestvaran pogled na grad, more i otoke koji ga okružuju s 57 metara visine. Kada ste upili sve što vam visine pružaju, spustite se u tajnovite podrume Dioklecijanove palače i zavirite u vjernu kopiju gornjih carskih odaja koje, nažalost, nisu sačuvane do danas. Danas su podrumi, možda više nego u doba cara, puni života i sklada izložba, sajmova, predstava i blagih melodija klapskih nota.

Ostavite palaču iza sebe i kroz Zlatna vrata prošetajte do splitske rive, pozornice gradskog života i najvažnijeg javnog prostora grada, koje će vas u svako doba dana srdačno ugostiti. Vremena si svakako ostavite za kupanje na Bačvicama, pješčanoj plaži u srcu grada na kojoj se možete okušati u igranju picigina, sporta koji se igra u plićaku mora. Picigin je igra dodavanja loptice dlanom bez da padne u more. Posebna atrakcija su skokovi koje igrači izvode, želeći zadržati lopticu u igri.

Uz predivnu pješčanu plažu, Split će vam ponuditi i zeleni mir i spokoj na Marjanu, park-šumi čije se padine spuštaju prema gradu i uranjaju u more. Svaki kilometar će se isplatiti kada stanete na jedan od tri vidikovca s kojih se pružaju nesvakidašnji pogledi ili kada udahnete miris mora i zelenih borova. Doživite sklad prirode, kulture i zabave u Campingu Stobreč Split, otvorenom kroz sva godišnja doba!

Početkom srpnja svi ljubitelji elektronske muzike dolaze na svoje. Najveći glazbeni festival, Ultra Europe, već se dvije uzastopne godine održava u Splitu. Postanite dijelom ovog jedinstvenog ozračja!

Srednjovječan šarm s jedne i moderan način života s druge strane zvuči nespojivo? Upravo u Splitu imate priliku uživati u skladu starorimskih ostavština, prirodnih ljepota i mediteranskom duhu življenja s kojim ćete se zasigurno stopiti dok boravite u Splitu! Protrljajte palac Grguru Ninskom i neka vam se želja o ponovnom dolasku u Split ostvari!