Sadržaji

History_heritage

Muzej pod zvijezdama

Poklonite si šetnju kroz stoljeća

shell

Okusi Mediterana

Svježe kamenice iz Jadranskog mora, zašto ne?

star

Biser Jadrana

Okrunjen gradskim kamenim zidinama, Dubrovnik je grad za koji riječi nisu dovoljne

Krenite u pustolovinu egzotičnim jugom, upijajte mirise agruma, okuse mora i vizure gradova neodoljivog šarma. Ovo je regija u kojoj je kamen kao glavni vladar ulica stoljećima ponosno utiskivao svoj pečat u pročelja palača, vila i crkvi.

Kroz povijest uvijek posebna i poznata kao velika Dubrovačka Republika i danas je zemljopisno odvojena od Hrvatske. Ako dolazite automobilom, pripremite putovnice jer ćete prije nego stignete u Dubrovnik nakratko proći kroz Bosnu i Hercegovinu, točnije, kroz gradić Neum.

Neka vaša prva stanica bude Dubrovnik! Mora biti. Dubrovnik je grad neizrecive ljepote u kojem šetnja naizgled običnom gradskom ulicom postaje šetnja kroz stoljeća i kulturu. Stradun će vas provesti kroz najvrijednija kulturna i povijesna blaga grada. Neobično opasan masovnim gradskim bedemima stvara jedinstven prizor iz drugačije perspektive. Žičarom se uspnite na brdo Srđ, s kojega možete uživati u dubrovačkim krovovima, kamenim uličicama koje se među njima skrivaju i milini Jadranskog mora u koje je uronjeno mnoštvo otoka. U mirnom okruženju poluotoka Babin kuk doživjet ćete istinsko kamping iskustvo u Campingu Solitudo. Kada upijete sve povijesne priče, pogledate sva kulturna zdanja i osjetite istinsku prirodnu ljepotu, bit će vam jasno zašto je irski pisac George Bernard Shaw napisao Želite li vidjeti raj na zemlji, dođite u Dubrovnik.

Krenite putem sjevera i stići ćete na poluotok Pelješac, poluotok vina, mora i školjki. Zastanite u Stonu iz dva razloga: veličanstvenih i masovnih Stonskih zidina te kamenica. Pelješac će vas zavesti svježim kamenicama, razmaziti vrhunskim crnim vinima i zaintrigirati kulturnim zanimljivostima. Neka vas južni vjetar ponese do Orebića, kapetanskog utočišta koje odiše duhom pomorskog nasljeđa! Upravo je Orebić mjesto iz kojeg se možete otisnuti na Korčulu, otok Marka Pola. Čim stignete na Korčulu, krenite korčulanskim Putem svile i doživite pravu mediteransku pustolovinu mirisa, boja, okusa i vizura. Neizostavan je posjet tajnovitom otoku Mljetu, koji svoju kulturnu jedinstvenost pokriva gustim borovim šumama što pričaju tisućljetne priče i legende o junaku Odiseju i Kalipsi, božici ljepote, mira i tišine, odnosno o svemu onome što i danas otok Mljet nudi.

Doživite drugačiji odmor i iskusite neretvansku pustolovinu! Uskočite u tradicionalnu neretvansku lađu koja će vas provesti kroz život ljudi u dolini rijeke Neretve. Upijte ljepotu brežuljaka koji se spajaju s plodnom dolinom, neka vas opoje mirisi mandarina i ostalih agruma dok prolazite uskim kanalima i rukavcima sve dok ne stignete do mjesta gdje se rijeka spaja s pjenušavim bistrim morem. Osim priče o prirodnim ljepotama, domaćini će vas zasigurno uvesti i u gurmansku priču posebnu za ovaj kraj. Kušajte žablje krakove, brodet od jegulje ili jela od divlje patke. Posebno i neobično, kao i dolina Neretve!

Kratkotrajni posjeti dubrovačkoj regiji zaista su nemogući. To je regija u kojoj ćete pronaći kristalno čisto more, stoljetne kulturne atrakcije i povijesne znamenitosti te u kojoj možete otkrivati čari poluotoka, otoka, rijeka i nacionalnih parkova, kušati nadasve neobična, ali izvorna jela i sljubiti ih s vrhunskim vinima. To je regija u kojoj možete mnogo naučiti i o kojoj ćete po povratku kući još dugo pričati svojim najmilijima.