Otok Korčula

Posjetite li otok očaravajuće povijesti i bezvremenske ljepote minulih vremena utisnutih u skrivene kale, znat ćete da ste na posebnom mjestu. To je mjesto Korčula. Svoje staro grčko ime Korkyra Melania (Crna Korčula) nosila je po crniki, najrasprostranjenijoj biljci na otoku.

Krenite u istraživanje otoka i uđite u svijet bogate prošlosti! Spustite prozore na automobilu i poslušajte koncert cvrčaka i dopustite da vas omame mediteranski mirisi! Omamljeni mirisnim notama ružmarina, kadulje i lavande stići ćete u grad Korčula. Stvorite vlastiti sretni doživljaj ljeta u Kampu Port 9! Jedinstvena vizura stare jezgre grada i sebi svojstven raspored ulica koji podsjeća na riblju kost zasigurno će vas zaintrigirati. Zavucite se u starogradsku jezgru kroz kulu Veliki Revelin i istražite srednjovjekovne uličice okružene elegantim palačama s raskošnim pročeljima i brojnim crkvicama kako biste stigli do najveće, katedrale sv. Marka. Uđite u vjersko središte grada Korčule u kojem su izložena brojna remek-djela talijanskih majstora. Nasuprot crkve sv. Marka pronaći ćete Gradski muzej i u njemu upoznati način života starih Korčulana.

Kamena kuća na koju nikako ne smijete zaboraviti je kuća Marka Pola, svjetskog putnika koji se punim jedrima iz rodne Korčule otisnuo prema nepoznatoj zemlji, Aziji. Proputovao je čuveni Put svile i približio visoko razvijenu kinesku civilizaciju Europi, donijevši izume papirnatog novca, špageta, svile i začina. Uspnite se na obiteljsku kulu-promatračnicu i uživajte u zanimljivom pogledu koji se s nje pruža!

Ako ste prijepodne iskoristili za istraživanje grada, poslijepodne provedite u nekoj od skrivenih, mirnih i atraktivnih šljunčanih uvala. Večernje sate predbilježite za morešku, viteški ples u originalnim nošnjama koji predstavlja borbu crnog i bijelog kralja za ljubav djevojke. Uživajte u suton u tradicionalnom plesu uz čašu nadaleko poznatog i izvornog bijelog vina, pošipa. U ostalim gradovima na otoku možete upoznati lančani ples s mačevima kumpanija, koji se izvodi uz pratnju mišnjica i bubnja.

Čuvajući tragove grčke tradicije, Korčula se ponosi svojom bogatom prošlošću drevnog Mediterana. Dopustite da vas dobar vjetar nanese na otok kako biste doživjeli jedinstveno korčulansko ozračje, plemenite okuse mjesne kuhinje i carstvo bijelih vina. Neka vas okusi, mirisi i boje Korčule još dugo kasnije podsjećaju na boravak na ovom nadahnjujućem otoku!