Sadržaji

nautical

Kolijevka kapetana

Upoznajte se sa životom pomoraca, čije je utočište na poluotoku bio gradić Orebić

wine_glass

Poluotok vina i opuštanja

Moćan dingač i izvrstan postup plod su tople priče juga koja se prenosi s koljena na koljeno

shell

Svježe kamenice, zašto ne?

Kušajte stonske kamenice i sljubite ih s pelješkim vinima

Jedinstvenu vinsku priču juga, koja se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno, doživjet ćete na poluotoku Pelješcu. Okrijepljeni milošću toplih sunčevih zraka, pelješki vinogradi daju nadaleko poznata vrhunska vina dingač i postup. Snažan doživljaj tradicije vinogradarstva daruju brojne vinske ceste, vinski nasadi i konobe.

Neka temelj vašeg putovanja Pelješcem bude kameni grad Ston. Prošetajte europskim kineskim zidom dugim 5,5 km, koji je svojom visinom od 5 do 10 metara branio prilaz slavnoj Dubrovačkoj Republici. Obogaćen s 45 kula i tvrđava, pružit će vam spektakularan pogled na stonsku solanu, koju je također čuvao. Morska se sol i danas proizvodi na tradicionalan način, gdje se berba u razdoblju od srpnja do rujna pretvara u pravu turističku atrakciju. Neka vam solana bude neizostavna stanica!

Upoznajte se s kamenicama, svježe izvađenima iz čistog mora Malostonskoga zaljeva. Kušajte ih sirove, poprskane s par kapi limunovog soka i uživajte u smirujućim i osvježavajućim svojstvima koja potiču na ljubav! Svugdje se u svijetu uz kamenicu poslužuju bijela vina, dok se u Stonu uz kamenice sljubljuju izvorna crna vina, dingač i postup.

Zaputite se na sjever i stići ćete u kolijevku pomoraca, grad Orebić. Povijesne se priče kapetana odražavajuu kamenim palačama i vilama čije su fasade nerijetko skrivene egzotičnim biljakama nošenih sa svih strana svijeta. Otkrijte utočište pomoraca šetnjom kroz Pomorski muzej i upoznajte se s načinom života orebićkih kapetana olujnih oceana!

Nastavite do franjevačkog samostana Gospe od Anđela, koju su prema legendi pomorci prilikom odlaska i povratka s putovanja pozdravljali sirenama. Franjevci su im s kopna odgovarali zvonjavom crkvenog zvona. Unutar svojih zidova crkva i samostan čuvaju vrijednu povijesnu baštinu, ali i neprocjenjivu vrijednost izvana. Kako biste uživali u njoj, prošećite se do barokne lože s koje se pruža nenadmašan pogled na Sredozemlje: Pelješki kanal i otoci Korčula, Mljet i Lastovo.

Poseban je užitak posjetiti Pelješac. Ovo je poluotok na kojemu se možete odmoriti u skladu s prirodom u brojnim kampovima: Camping Perna, Camping Adriatiq, Camping Antony Boy, Camping Ponta, Camping Vala, Camping Glavna Plaža ili Camping Nevio. Ovdje možete zaploviti gastronomskim vodama, sljubiti crno vino s kamenicama i pustiti se da vas ponesu priče o pustolovinama ondašnjih pomoraca.