Sadržaji

History_heritage

Zavirite u Šibenik

Otvorite riznicu povijesti i kulture, čuvanu tvrđavama i utvrdama

d-Nature

Priroda koja život znači

Majka priroda odabrala je krajolik grada Šibenika i pod njegovim okriljem smjestila dva nacionalna parka

b-Entertainment

Zabavite se

Stare tvrđave nerijetko postaju domaćini koncerata i festivala

Posebnost grada Šibenika leži u sklopu raznovrsne ponude isprepletene nitima povijesne baštine, smještene u slikovitom i prostranom zaljevu na ušću rijeke Krke. Iznad grada izdižu se četiri tvrđave koje ponosno štite ovo povijesno blago: tvrđava sv. Mihovila, sv. Nikole, sv. Ivana i Šubićevac, od čije ćete se ljepote skameniti sa samo jednim pogledom na grad i more koje se pred njim prostire.

Istražite kulturnu baštinu grada i posjetite katedrale, crkve i palače vrijedne spomena, od kojih su neke i dio UNESCO-ove svjetske baštine! Simbol grada je katedrala sv. Jakova. Posjetite li ju, oduševit će vas galerija od 74 portreta smještena na njenim apscisama. Sva je građena isključivo od kamena te je jedina takva u Europi. Kupola katedrale prevladava povijesnim dijelom grada Šibenika, a neizbježno je pogledati i njenu unutrašnjost. Stanite podno kupole i upijajte zrake sunca koje će vas obasjavati kroz njene prozore! Renesansa prožima cijeli grad te ćete i vi postati dio nje upoznate li sve što Šibenik nudi. Nakon katedrale zaputite se prema Gradskoj vijećnici, zatim dalje do Kneževe palače, koja se uz katedralu, Biskupsku palaču i Malu lođu nalazi u središtu društvenog i javnog života, na Središnjem gradskom trgu.

Dok se budete šetali Šibenikom, zamijetit ćete ljude koje nose poznate šibenske kape, danas obično narančaste boje s dva niza vezenih ukrasa. Nekoć su kape bile crvene boje, a legenda kaže kako je u prošlosti glavni veletrgovac vunenom tkaninom zakasnio s nabavkom crvene pa se u Šibenik vratio s brodskim teretom narančaste vunene tkanine. Nakon šetnje i istraživanja spomenika zavucite se u neku od malih kamenih uličica i kušajte dalmatinske specijalitete u jednoj od mogobrojnih konoba. Miran odmor u neposrednom dodiru s prirodom možete doživjeti u Campingu Solaris, iz kojeg se pruža predivan pogled na šibenski arhipelag.

Uz brojne kulturne znamenitosti odmorite se razgledavanjem prirodnih ljepota i nacionalnih parkova, osnažite duh sportskim aktivnostima ili raširite jedra i zaplovite šibenskim akvatorijem. U Šibeniku ćete pronaći iskonsku ljepotu Jadrana, autohton način života, dobroćudne i tople domaćine i mjesto pod suncem za sebe.