Sadržaji

History_heritage

Doživite povijest

Otvorite povijesnu riznicu grada Šibenika

d-Gourmet

Kušajte tradiciju

Na moru šibenske dagnje, a u zaleđu drniški pršut uz kapljicu vrhunskog vina

d-Nature

Otkrijte boje

Priroda se smilovala i iscrtala krajolik s dva nacionalna parka: Krka i Kornati

Središnja Dalmacija, okupana morem blagoslovljenim s preko 300 otoka, hridi i grebeni te zaštićena planinskim zaleđem, pretvorena je u riznicu kulturne i povijesne baštine uklopljene u mediteranski način života.

Otvorite povijesnu riznicu u Šibeniku, gradu poznatom po 4 tvrđave koje ga okružuju, a naročito po katedrali sv. Jakova. Čim dođete u Šibenik dozvat će vas kupola katedrale visoka 38 metara. Kada joj se približite oduševit će vas bjelina njenih kamenih blokova te spoj renesansnog i gotičkog stila gradnje, noseći galeriju od 74 glave uklopljene u vanjštinu katedrale. Šibenska je katedrala jedina građevina u Europi koja je dugih 105 godina građena isključivo od kamena, a zahvaljujući tome uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske zaštićene kulturne baštine.

Priroda je krajoliku šibenske regije podarila bogatstvo otoka i otočića, jedinstvenu ljepotu mora i oduševljavajući krajolik rijeke Krke. Posjetite ovu jedinstvenu kršku ljepoticu koja izvire kod Knina i utječe u Jadransko more kod Šibenika, ponosno noseći naslov nacionalnog parka! Glasni slapovi stvaraju bučnu simfoniju koja umiruje dušu u kojoj uživa i otočić Visovac, okružen zelenom vodom koja je rastvorila kršku visoravan i u nju smjestila sklad prirodne, povijesne i duhovne baštine. Dah će vam oduzeti i ljepota Nacionalnog parka Kornati, otočja poput bisera rasutih po moru, koje po mnogočemu predstavljaju pravi raj. Je li to zbog kršnih krajobraznih ljepota, velike razvedenosti obale, bizarnih oblika stijena, visokih klifova ii nečeg drugog, odluka je na vama.

Šibenska je kuhinja zapravo tipična dalmatinska kuhinja koja mediteranskim začinskim biljem, ribom i maslinovim uljem čini sveto trojstvo gastronomije. Na obali regije možete kušati razne vrste riba te nadaleko poznate šibenske dagnje, ubrane na mjestu gdje se zelena Krka ulijeva u Jadran, u udobnosti tradicijskih konoba i uz kapljicu aromatičnog vina Babić, čiji se osunčani vinogradi protežu na području vinogorja Primošten. S druge strane zaleđe Dalmacije gastronomskoj priči dodaje mesne okuse janjetine, ovčje i kozje sireve te drniški pršut, čija se stoljetna tradicija proizvodnje održala i danas.

Neka vas putevi dovedu u šibensku regiju u bilo koje doba godine! U svako doba Šibenik živi svoju povijest i obogaćuje svoju sadašnjost. Iskušajte regiju u različitim godišnjim dobima na drugačiji način – sigurno je da će vas oduševiti i darovati vam jedno novo i neponovljivo iskustvo.