Otvoren je Pelješki most. Saznajte kako će se promijeniti putovanje do juga Hrvatske!

Peljesac_bridge

Osim što je prometno povezao jug Hrvatske s ostatkom države, Pelješki most skratio je i putovanje do Dubrovnika, Orebića i otoka Korčule. Putovanje do samog juga preko BiH više nije potrebno!

PELJEŠKI MOST – BRŽE DO DUBROVNIKA I KORČULE

Nakon pune 4 godine izgradnje, Pelješki most svečano je otvoren u utorak, 26.07.2022., a nakon cjelodnevnih svečanosti kao prvi automobil most je prešao Rimac Nevera, najbrži električni automobil na svijetu. Od 23:00 h, 26.07.2022. most je otvoren za sav promet. Most je od izuzetne važnosti za stanovnike Dalmacije, ali i za sve turiste, kojima će se olakšati i ubrzati putovanje do najjužnijeg dijela Hrvatske.

Do sada su svi koji su putovali u Dubrovnik, na Pelješac, na otok Korčulu ili neki drugi južnodalmatinski otok morali izlaziti iz Hrvatske, voziti se preko BiH da bi došli do samog juga. Sada, vozeći se novom cestom i Pelješkom mostom, putovanje kroz BiH nije potrebno, a skratit će se i put do Orebića na Pelješću za 45 minuta, od kuda kreće dalje trajekt za otok Korčulu.

Važna informacija za sve koji će prometovati mostom je, da je vožnja mostom besplatna. A tako će i ostati. Time više ni vožnja trajektom Ploče – Trpanj kako bi stigli do Pelješca, a da se ne vozite kroz BiH neće biti potrebna.

Most će zasigurno biti i nova turistička atrakcija destinacije, kako za brojne putnike koji mogu uživati u pogledu na most i s njega, tako i nautičarima, kojima će plovidba ispod mosta biti izuzetno zanimljiva.

Most je namjenjen za promet isključivo vozila koji mogu postići brzinu veću od 60 km/h, te se njime ne smiju kretati pješaci, biciklisti i motorna vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 60 km/h. Zaustavni prometni trak na Pelješkom mostu zabranjeno je koristiti u svrhu fotografiranja, već mu je namjena isključivo slučaj nužde.

Pelješki most dug je 2.404m i visok 55m. Premošćuje Malostonski zaljev i povezuje mjesta Komarnu i Brijestu na poluotoku Pelješcu. Glavni projektant bio je Marjan Pipenbaher, a izvođač China Road and Bridge Corporation. Gradio se u period od 23.04.2018. do 27.01.2022., a službeno je otvoren za promet 26.07.2022. Izgradnja mosta stajala je 418 milijuna eura, a 85% prihvatljivih troškova sufinancirano je iz fondova Europske Unije. Most i dijelovi pristupnih cesta u funkciji su od 26.07.2022., a završetak cjelokupnog glavnog projekta očekuje se do kraja studenog 2023. kada će biti finalizirana posljednja faza, obilaznica Stona.

 

POGLEDAJTE I FOTOGALERIJU MOSTA

 

 

KAMPOVI NA SAMOM JUGU HRVATSKE

Na samom jugu Hrvatske pronaći ćete nekoliko kampova. Na nekadašnjem utočištu pomoraca, poluotoku Pelješcu pronaći ćete kamp Pernu, a na otoku Korčuli kamp Aminess Port 9. U neposrednoj blizini živopisnog Dubrovnika nalazi se Solitudo Sunny Camping. Zahvaljujući Pelješkom mostu putovanje je do ovih kampova i destinacija sada brže, jednostavnije, ugodnije i jeftinije.

Pogledajte sve kampove u dubrovačkoj regiji

Potpuno fleksibilni uvjeti

Zbog neizvjesne situacije putovanja važno je rezervirati s fleksibilnošću. Na AdriaCamps stranici ovu smještajnu jedinicu možete besplatno otkazati do nekoliko dana prije dolaska.