Sadržaji

photographer

Istražite Zagreb

Upoznajte glavni grad Hrvatske

d-History

Dašak prošlosti

Oduševiti će vas ljepota kurija, ladanjskih kuća i srednjovjekovnih dvoraca

Bike

Biciklom po kontinentu

Uživajte u pejzažu razigranih brijegova

Težite idiličnom zelenom okruženju, poklonik ste mirnog i ugodnog ozračja kontinenta koje vodi do romantičnih dvoraca, srednjovjekovnih kurija i ladanjskih kuća? Želite doživjeti tradiciju i običaje kontinenta? Uputite se na sjeveroistok Hrvatske i uživajte u kontinentalnoj Hrvatskoj!

Za početak upoznajte Zagreb i njegov šarm koji dolazi iz srca. Čuvan gorom Medvednicom i iznikuo iz dva naselja smještena na susjednim brežuljcima, glavni je i najveći grad Hrvatske. Zaputite se ulicama grada u jedinstvenu šetnju kroz povijest! U istraživanje grada najbolje je krenuti od glavnog gradskog trga, trga bana Josipa Jelačića, na kojemu su smještena tri osnovna obilježja grada. Prvi je kip bana Jelačića na konju, drugi je fontana Manduševac, koja se nalazi na nekadašnjem izvoru vode, a treći je veliki sat, mjesto susreta mnogih Zagrepčana. Provozajte se najstarijim prijevoznim sredstvom u gradu i doći ćete u Gornji grad, povijesnu jezgru Zagreba. Uspinjača, kao najkraća žičana željeznica na svijetu, dovest će vas do kule Lotrščak, unutar koje se nalazi Grički top, čiji glasni pucanj javlja podne svakog dana. Prošetajte se do trga sv. Marka gdje najljepši živopisni krov grada pokriva crkvu sv. Marka. Nastavite laganim korakom do Kamenih vrata, jednog od svjedoka nastanka grada, u čijem je prolazu smještena kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Zapalite svijeću u tišini i nastavite dalje u istom tonu. Neka vaš sljedeći posjet bude posjet Zagrebačkoj katedrali, katedrali jedinstvenog neogotičkog stila. Obogatit ćete se duhom posjetite li ju i iznutra, gdje je smješten i grob blaženog Alojzija Stepinca.

Grad obiluje parkovima, u kojima možete pronaći mjesto za predah u romantici zelenila i cvijeća, upotpunjujući tako grad po mjeri čovjeka. Popijte čuvenu zagrebačku kavu na Cvjetnom trgu i osjetite ritam grada te ga upoznajte na malo ležerniji način. Druga preporuka za upoznavanje ljudi, kulture i načina života u Zagrebu je posjet Dolcu. To je tržnica svježih namirnica pod crvenim suncobranima, gdje možete pomirisati, dotaknuti i okusiti Zagreb. Uživajte u njegovim spomenicima, galerijama, muzejima i parkovima, jer su oni tu samo za vas!

Zaželite li se slastica, krenite u Samobor, grad fašnika i kremšnita. Upoznajte grad kroz niz atrakcija, muzeja, špilja, rudnika, ali i kroz poseban gurmanski doživljaj kontinentalne kuhinje. Posjetite Samobor na fašnik, čija tradicija seže u 1827. godinu, osjetite narodno veselje i uživajte u plesu pod maskama. Neizostavno je kušati desert, kremšnitu, rudarsku greblicu ili pak krafnu.

Zaputite li se u Varaždin, prije dolaska u grad obavezno posjetite Krapinu i Muzej krapinskih neandertalaca, gdje na interaktivan način možete saznati zanimljive činjenice povezane s postankom svijeta, evolucijom čovjeka i fosilima pronađenima u Krapini.

Nakon posjeta muzeju nastavite svoj put u barkoni grad kulture na samome sjeveru Hrvatske. Varaždin će vam svoj urbani barokni identitet pokazati kroz raskošnu baroknu arhitekturu, spomentičku umjetničku baštinu, ali i izrazitu toplinu skladnih trgova i romantičnih ulica. Skrojite razgledavanje grada po svojem ukusu, uživajte u porukama prošlosti i prepuštanju radostima brojnih festivala! Posjetite grad krajem kolovoza, kada Varaždin postaje ulični park kreativnosti koji slavi ljepotu bezbroj lica umjetnosti. Budite i vi dio njega!

Prostrana zlatna ravnica, oblikovana snagom moćnih rijeka i osvježavajućih šuma, izronjena iz plodne Panonije dom skladne Slavonije. Slavonija je plodan pedalj zemlje kojeg ljudska ruka već tisućama godina obrađuje i njeguje. Ovo je kraj tradicije i običaja, kraj oduvijek čvrsto vezan uz zemlju i rijeke, kraj u kojem žive ljudi širokog i veselog srca.

Duboko poštovanje čovjeka spram zemlje osjeti se na svakom koraku. Krenite zlatnim putevima između srednjovjekovnih tvrđava, samostana i baroknih dvoraca Požege, Đakova i Osijeka. Doživite jedinstvene trenutke osluškujući kas đakovačke ergele lipicanaca! Provozajte se iločkom vinskom cestrom ili se zavucite u njegove Stare podrume i kušajte traminac, izvorno slavonsko vino. Nemojte ostati iznenađeni kada vas na vašem putu budu prelijetala jata divljih gusaka uzletjelih iz Parka prirode Kopački rit! Saznajte tajne vučedolske golubice, misterija koji se još uvijek istražuje i koji je usko povezan s gradom Vukovarom. Puno je priča ispričano o Vukovaru, ali dopustite mu da svoju ispriča i vama. Krenite stazama baroka i upoznajte znamenitosti grada, odmorite se uz miris ravnice s nogama uronjenima u Dunav!

Za kraj, zavucite se u istinsko slavonsko selo, gdje se ruho još uvijek ukrašava zlatnim slavonskim vezom, gdje je narodna nošnja ponos ljudi, gdje slavonski kulen i njegova seka mirišu na tavanu, a čobanac ili slasni fiš-paprikaš krčkaju se u loncu. Dobrodošlicu će vam srdačno poželjeti slavonski seljaci uz nezaobilaznu domaću šljivovicu. Ovo je jedinstven način da okusite zlatnu Hrvatsku i osjetite otkucaje zemlje!