Sadržaji

History_heritage

U kamen uklesana povijest

Otkrijte tajne Colentuma, grada sagrađenog za vrijeme procvata Rimskog Carstva

d-Nature

Doživite prirodu

Kao biseri rasuti po moru, Nacionalni park Kornati oduševljavaju svojom kršnom ljepotom

d-Sea

Primamljive uvale

Sitni šljunak i tirkizna boja mora uvale Čigrađa mame na kupanje

Otok koji svojom obalom gotovo dodiruje kopno s kojim je spojen pokretnim mostom dugim 12 metara, a zahvaljujući svojoj blizini Nacionalnom parku Kornati i ostalim brojnim otocima i hridima omiljeno je odredište nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora.

O važnosti otoka Murtera govore brojni povijesni ostaci iz Rimskoga Carstva, a otok se prvi put spominje pod imenom Colentum. Tipične je antičke arhitekture, uskih ulica popločenih kamenim pločama, termama i ostalim obilježjima starih gradova. Antički je grad Colentum danas velikim dijelom pokrilo more, a dio ruševina uz obalu bio je obnovljen, iako grad nikada nije vratio početni sjaj. Zaputite se u Colentum i mislima se vratite u antičko doba – uz ljetnikovce okrenute prema moru, terasasto raspoređene niz padinu.

Kao i na većini dalmatinskih otoka pusta i škrta zemlja Murtera postala je atrakcija, osamljene i čiste uvale jedan od brojnih razloga posjeta, a bogato kulturno nasljeđe neprocjenjiva vrijednost za stanovnike i posjetitelje otoka. U Murterskome moru, velikom morskom prostoru između šibenskog i zadarskog arhipelaga, nalaze se brojni otoci i hridi skriveni od očiju i utjecaja ljudi. Upravo među velikim brojem otoka jedan je poseban – otočić Prišnjak, s kojeg se ponosno diže u visinu najljepši svjetionik u murterskom arhipelagu. Otisnite se od obale Murtera i zavirite u ljepote otočića i svjetionika! Neka vam društvo prave nenametljivi i bezopasni stanovnici, divlji kunići i endemski gušteri, koji će zajedno s vama uživati u neopisivim zalascima sunca i zvjezdanim noćima! Budete li uživali u zalasku sunca na otoku Prišnjaku, zasigurno će vas zanimati kako se zove masivni krš iza kojeg sunce uranja u more. Imat ćete priliku i posjetiti ga! Radi se o Nacionalnom parku Kornati, kršnom otočju bez pitke vode, najgušće raspoređenom na Sredozemlju. Osim što su bogati kršem, Kornati su od izuzetne važnosti za prirodnu baštinu kao stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama. U mirisnoj borovoj šumi neposredno uz pješčanu plažu smješten je i Camping Rehut, koji će svojim posebnostima učiniti vaš odmor nezaboravnim!

Iako smješten u neposrednoj blizini obale, otok Murter obiluje brojnim skrivenim uvalama koje će vas osvojiti i uvesti u mediteranski način života. Upoznajte ljude, njihov način života, kulturnu baštinu kojom se ponose, ali i prirodno blago koje se nalazi na samome otoku i okolnim otocima.