Sadržaji

d-Nature

Čarolija krša i vode

Uživajte u ljepoti igre kamena, zelenila i vode

water_drop

Slapovi i vodopadi

Nacionalni park Plitvice poziva na posjet u svim godišnjim dobima

Adventure_climbing

Zov pustolovine

Zavirite u rijetko viđene prostore unutrašnjosti zemlje

Zelena, tiha i gotovo mistična iskonska priroda Like stvorila je prostor trajne privlačnosti, dok je u Senju stvorila tisućama godina star zvižduk bure. Iz razloga nepoznatih čovjeku priroda je predvidjela da se u Karlovcu susretnu četiri rijeke i spoje u ljepotu nepredvidivosti i snage.

Na cijelom prostoru regije izmjenjuju se raznoliki zeleni tonovi šuma i livada, oplemenjeni igrom kamena i vode, upotpunjeni podzemnim speleološkim objektima. Ovo je zemlja vuka i medvjeda, zavičaj bajki, regija zelenila gora i tirkiza rijeka. Jednostavno, Lika je čarolija prirode.

Mistična priroda Like mjesto je rođenja jednog od najvećih svjetskih izumitelja i genija, Nikole Tesle. Posjetite Smiljan, Teslinu rodnu kuću na kojoj je niknuo memorijalni centar njemu u čast i osjetite neukrotivu snagu prirodne energije koju je Tesla usmjerio u korist čovjeku. Svjetski neprocjenjiv znanstvenik, očaran grmljavinskim nevremenom, vlasnik je više od 700 patenata i nadimka gospodar munja. Ovo je mjesto gdje osobno možete doživjeti izboj nekoliko milijuna volti i proučiti lentu vremena života Nikole Tesle.

Druga neizostavna stanica u Lici je čaroban komad zemlje gdje bistrina vode tisućama godina taloži sedru po mahovini, spuštajući se po kaskadama i prelijevajući se po branama kao glatki slap ili graciozni vodopad. Vaša stanica je Nacionalni park Plitvička jezera. Prošetajte drvenim stazama koje će vas voditi ispod sedrotvornih slapova, a u svakom ćete trenutku biti okruženi šumom, mirisom i svježinom vode. Vode šesnaest kaskadnih jezera prelijevaju se jedna preko druge, kako bi se nakraju puta spojile i zajedno sa 78 metara Visokim slapom stvorile rijeku Koranu. Svako doba priča svoju priču. Proljeće se ondje ponosi svojim cvjetnim bogatstvom, ljeto bujnim zelenilom čini savršenu osvježavajuću destinaciju, a jesen sve prošara zelenim, žutim i crvenim nijansama lišća, dok se zima ogrće ledom, injem i snježnim pokrivačem. Koje god doba odabrali, nećete pogriješiti, svako je novi i očaravajući doživljaj.

Podno Velebita stražari Senj, grad okružen morem s jedne, a zaštićen planinom s druge strane. Značajan je po svojoj slavnoj prošlosti, kulturnoj baštini i tradiciji, gdje ćete svjedočiti hrabroj i ponosnoj prošlosti tisućljetnog grada. Ovaj grad već tisućama godina sluša zvižduk snažnog vjetra po kojemu je nadaleko poznat – bure, čiji udari znaju doseći i 250 km na sat, iako je u ljetnim danima izuzetno rijetka. Čim kročite u Senj, bit će vam jasno da se nalazite u galeriji na otvorenom i da na svakom koraku postajete svjedokom bogate senjske kulture, tradicije i povijesti koje možete istražiti i upoznati, krenuvši od kule Nehaj. Kulu je izgradio uskočki general 1458. godine kako bi obranio grad od Mlečana i Turaka. Željni daljnjeg putovanja kroz povijest, zaputite se do prve glagoljaške tiskare, koja je osnovana upravo u Senju i gdje su tiskane brojne glagoljaške knjige. Na ulazu u grad stanite na pola puta između ekvatora i Sjevernog pola, na 45. paralelu kojoj je u čast postavljena i zanimljiva skulptura Sunčanik. Ne propustite jedinstveni spoj mora i planina i sačuvajte svoju buru doživljaja i uspomena, stečenu upravo u Senju.

Posjetite Park prirode Velebit, najveću hrvatsku planinu koja je zaštićena i UNESCO-om, a na kojoj su smještena dva nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenica. Ova veličanstvena planina ima dva lica – nepregledne šume na kontinentalnoj strani i surovu krš na primorskoj. Spuštajući se prema Senju, možete uživati u zlatnom sutonu koji je u kombinaciji s čistim planinskim zrakom doživljaj koji se mora doživjeti osobno.

Pratite tok rijeke Korane koji će vas povesti na sjever do grada Karlovca, u kojem se rijeka Korana križa s još tri rijeke – Kupom, Mrežnicom i Dobrom. Spoj rijeka u svako doba daje jedinstven, drugačiji ugođaj. Izgrađen po konceptu pravog renesansnog grada u obliku šesterokrake zvijezde, Karlovac je bio najvažnije prometno središte tijekom povijesti. Idealno vrijeme za posjet Karlovcu su Dani piva održavani krajem kolovoza, kada gradom poteče i peta rijeka, rijeka piva!

Krajolik čarolija krša i vode. Mozaik prirodnih dragulja. Snaga majke prirode. Ritam otkucaja zelenog srca Hrvatske. To je tajanstvena ljepota koja slapovima prošlosti i sadašnjosti prelijeva legende povijesti, dajući vam savršen osjećaj povezanosti s prirodom. Nadnaravan osjećaj, zar ne?