Dugi otok

Iako bi mu zbog čarobnog krajobraza i bogate prirode prikladnije ime bilo Božanski otok, Dugi otok u imenu ipak opisuje svoj zemljopisni izgled i dužinu. Može ga se nazvati i otokom osebujnosti ili otokom kontrasta – na svom južnom dijelu očaravajućim liticama brani Park prirode Telaščicu, dok su se na sjeveru mirno usidrile slikovite uvale, gledajući na otvoreno more.

Dugi otok obavezno morate vidjeti i doživjeti u cijelosti. Krenite s juga i započnite upoznavanje s otokom u nenaseljenom i u prirodnom stanju očuvanom zaljevu Telašćica, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale. Iskustvo koje ćete doživjeti u zaljevu Telaščica upotpunit će veliki broj endemskih biljnih vrsta te domaćih životinja, kao što su magarci koji slobodno šeću na ovom području.

Nastavite sjeverno kako biste stigli do špilje Strašna peć, gdje će vam mirnoća i sklad s jedne, a zastrašujuća ljepota špilje s druge strane darovati uzbudljiv i romantičan doživljaj za pamćenje.

Zaželili ste se mora i izležavanja na plaži? Čeka vas otočka ljepotica Sakarun, plaža koja će vas bistrinom svog mora i bjelinom pijeska obaviti velom spokoja. Azurno more koje mijenja boju ovisno o dobu dana kupa blješteći pijesak i dodiruje tamnozelene borove na kopnu. Ima li ljepšeg prizora? Sakarun, jedna od najljepših plaža svijeta, intenzivnošću svojih boja umiruje svoje posjetitelje, pozivajući ih na ponovni povratak.

Na samome sjeveru Dugog otoka ulogorio se svjetionik Veli rat, poseban po svojoj žutoj fasadi za koju je prema usmenoj predaji utrošeno 100.000 jaja. Popnite se na vrh kamenog svjetionika i svjedočite pogledu koji se pruža s najvećeg svjetionika na Jadranu.

Zaokružite svoj posjet Dugom otoku kušajući domaće dalmatinske specijalitete u nekoj od konoba, zadržite u sebi sve ljepote koje ste upili na Dugom otoku ili podijelite s prijateljima i vratite mu se u još većem broju, a Dugi će vas otok ugostiti s ljubavlju i ljepotom.