Kako na iduće putovanje?

  • VAŽNO! Od 09. travnja 2022. godine nisu obvezne maske, niti EU COVID potvrda za ulazak u Republiku Hrvatsku
  • Republika Hrvatska nije područje visokog rizika zaraze koronavirusom
  • 71% procijepljenost odraslog stanovništva

Budući da je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj znatno povoljnija u odnosu na kraj 2021. i početak 2022. godine, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odlučio je ukinuti većinu mjera protiv zaraze koronavirusom. Donešena odluka temelji se na činjenici da posljedice zarazne bolesti koronavirus više nemaju značajniji utjecaj na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini te da zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci. Saznajte sve najnovije vijesti vezane uz koronavirus i pogledajte najvažnije izvore nadležnih tijela, gdje pravovremeno možete dobiti najtočnije informacije.

Uz cijepljenje, nošenje maski je jedna od važnijih epidemioloških mjera kojom se znatno smanjuje prijenos koronavirusa među populacijom. U Republici Hrvatskoj procijepljenost stanovništva iznosi 71% kod odrasle populacije, odnosno gotovo 60% ukupne populacije. Uz veliku preboljelost i procijepljenost, te kontinuirani pad novozaraženih zaključeno je da stečena imunost stanovništva i epidemiološka situacija omogućavaju ukidanje najvećeg dijela uvedenih mjera.

Nova odluka vezana uz ograničavanje ulaska u Republiku Hrvatsku

Od 1. svibnja 2022. godine nema više zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih se razloga ulazi u Republiku Hrvatsku. Osobe iz Europske unije, ali i državljani trećih zemalja koji ulaze u Republiku Hrvatsku ne trebaju više posjedovati EU COVID potvrdu.

Nova odluka vezana uz korištenje medicinskih maski u Republici Hrvatskoj

Od 9. travnja 2022. godine ukida se obveza nošenja medicinskih maski u zatvorenim prostorima, ali se i dalje preporuča njihova upotreba. Korištenje maski i dalje ostaje obvezno za zaposlenike i pacijente javnog i privatnog zdravstvenog sustava, ustanova socijalne skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom. Preporuka Stožera i dalje ostaje nošenje medicinskih maski kada se u zatvorenom prostoru nalazi veći broj osoba.

Tablični prikaz informacija za putovanje u Republiku Hrvatsku

Turistički ulazak moguć    Da
Uvjet ulaska za EU građane    Slobodan ulaz bez EU COVID potvrde, bez PCR ili BAT testa, bez liječničke potvrde o preboljenju
Uvjet ulaska za građane trećih zemalja   Slobodan ulaz bez EU COVID potvrde, bez PCR ili BAT testa, bez liječničke potvrde o preboljenju
Karantena Ne
Formular za ulazak Ne

I dalje ćemo pomno i ažurno pratiti epidemiološku situaciju, ukidanje i uvođenje mjera i na ovim stranicama pravovremeno objaviti sve važne informacije.