Otok Rab – kampiranje uz pješčane plaže

San_Marino_Camping_Resort_Sandy_Beach_Panorama_view

Otok Rab poznat je po kampovima s izlazom na pješčane plaže koji su popularni među obiteljima s malom djecom. Kamp San Marino u Loparu i kamp Padova u Banjolu najveći su kampovi na otoku, a ove godine donose i neke novosti.

Otok Rab je vrlo raznolik, a zapadni dio otoka, poznat kao poluotok Kalifront, krase šume i bujno zelenilo. Isto vrijedi i za sjeverni dio s pješčanim plažama i borovom šumom. Istočni dio Raba, okrenut prema kopnu i Velebitu, u potpunosti je drugačiji, gotovo potpuno neplodan zbog vjetrova.

Do Raba je najlakše doći trajektom s otoka Krka, iz luke Valbiska do Lopara na Rabu. Vožnja trajektom traje 1 sat i 20 minuta. Kako bi se moglo prevesti čim više vozila odjednom, osiguran je trajekt većih dimenzija. Druga opcija je voziti se dalje duž obale Kvarnera do Stinice, a odatle kraćom vožnjom trajektom do Raba.

Pješčane plaže otoka Raba

Najpoznatija pješčana plaža na otoku Rabu svakako je Rajska plaža u Loparu, pored koje se nalazi kamp San Marino. To je 2 km duga pješčana plaža koja se lagano spušta u more. Zbog toga je savršena za djecu, a da biste zaplivali, morat ćete hodati 100-tinjak metara od obale. Dostupne su brojne aktivnosti: od odbojke na pijesku, pedalina i tobogana, do malih čamaca i kajaka za najam ako želite posjetiti skrovitije plaže.

Naturisti mogu birati između nekoliko pješčanih nudističkih plaža u blizini Lopara, npr. Ciganka, Sahara, Stolac, te vrlo poznata plaža Kandarola koja je od grada Raba udaljena 5 km. U Kamporu je također poznata pješčana plaža, a ako se odvezete prema južnom dijelu otoka, naići ćete na još neke pješčane plaže od kojih je najpoznatija plaža Pudarica.

NOVO – Rab ima i posebnu plažu za pse – Monty’s Dog Beach & Bar. Nalazi se u Banjolu, oko 1,5 km južno od kampa Padova.

Aktivni odmor, Rapska Fjera and lokalni specijaliteti

Otok Rab također je popularan među aktivnim turistima. Otok je odlično mjesto za bicikliste, a naročito u proljeće i jesen jer na Rabu postoje brojne uređene biciklističke staze koje su pogodne i za obiteljski biciklizam.

Planinari se mogu popeti na najviši vrh otoka – Kamenjak, s kojeg se sa 408 m nadmorske visine pruža pogled na grad Rab i brojne susjedne otoke. Također možete uživati ​​u lijepoj šetnji plažama sjeverno od Lopara, stazama kroz hrastovu šumu na poluotoku Kalifront ili obalnom stazom od Barbata do grada Raba.

Grad ima prekrasan stari dio sa zidinama i četiri zvonika. Najpoznatija manifestacija u mjestu je festival Rapska fjera koji se održava svake godine od 25. do 27. srpnja. Tri dana grad se pretvara u srednjovjekovnu bajku uz brojne prikaze nekadašnjeg života na otoku, a rapski samostreličari dokazuju svoje vještine.

Rapska kuhinja je naravno vezana uz more, ali specijalitet je i domaći način pripreme janjetine. Otok ima i svoju slasticu – Rapsku tortu s bademima. Pravi se po recepturi staroj preko 800 godina.

Kampiranje na Rabu

Kamp San Marino – raj za obitelji s pješčanom plažom

Pozivamo sve ljubitelje pješčanih plaža u kamp San Marino koji se nalazi u neposrednoj blizini poznate Rajske plaže. Riječ je o pješčanoj plaži koja se blago spušta u more, zbog čega je more u plićaku oko stupanj toplije nego drugdje. Djeca će obožavati plažu, na kojoj se mogu igrati u pijesku, graditi pješčane skulpture ili uživati ​​u plićaku. Preporučamo da spakirate odgovarajući “alat” za svoje nadobudne mlade arhitekte.

Iako plaža za pse u kampu još nije označena, psi se mogu kupati na krajnjoj desnoj strani plaže kod tobogana. Krajem ove godine tamo se planira urediti nova plaža za pse.

Kamp San Marino ima oko 400 parcela duž Rajske plaže, a više od polovice ima vodu i struju. Sanitarni čvorovi u kampu prilagođeni su pješčanim uvjetima, a tu su i vanjski tuševi i slavine za pranje nogu.

U sklopu kampa nalazi se i wellness centar sa saunama, jacuzzijem, masažama i beauty centrom. Kamp uključuje trgovinu, restoran, barove na plaži, dječja igrališta te najam ležaljki i suncobrana na plaži. Ljeti se održava animacija uživo, a dostupan je i najam čamaca.

NOVO u 2024. – Kompletno je renoviran sanitarni čvor, a WiFi je sada dostupan u cijelom kampu. Stare mobilne kućice zamijenjene su novim San Marino Superior Homes za 4+2 osobe (34 m2). Mobilne kućice nalaze se na desnoj i stražnjoj strani kampa. U ponudi su dvosobne i trosobne mobilne kućice za 4-8 osoba. Sve kućice su klimatizirane i potpuno opremljene. Psi su dopušteni uz nadoplatu.

Dostupni su i glamping šatori za do 5 osoba – popularni su među gostima koji žele drukčije iskustvo kampiranja.

Kamp Padova Premium Camping Resort – miran kamp u blizini grada Raba

Padova Premium Camping Resort nalazi se u blizini grada Raba. Do starog dijela grada vozi vas taxi brod, a možete se i prošetati uz more, za što će vam trebati oko pola sata. To čini kamp Padova savršenom kombinacijom za opuštanje, razgledavanje i posjet brojnim ljetnim događanjima. Riječ je o kampu srednje veličine s oko 250 dobro opremljenih parcela i mobilnih kućica. Renovirane su parcele za kampiranje, obnovljeni su sanitarni čvorovi, tu su i grijani bazeni, dječja igrališta i tobogani, unutarnja igraonica te obnovljeno dječje i sportsko igralište.

NOVO u 2024. – Naselje mobilnih kućica Hilltop Green Village na desnoj strani kampa s prekrasnim pogledom na more i grad Rab. Ove mobilne kućice među prvim su ekološki izgrađenim jedinicama koje su 90% izrađene od prirodnih ili recikliranih materijala. Postoje dvije vrste novih mobilnih kućica: Hilltop Green za 4+2 osobe (35 m2) i Hilltop Chalet za 2+1 osobu (18m2). Sve mobilne kućice imaju terasu, udobne spavaće sobe, kuhinju i do 2 kupaonice. Središnji dio plaže u kampu Padova je pješčan. Psi mogu koristiti dio plaže koji je udaljen 100 m od kampa prema gradu Rabu, a poznati Monty’s Dog Beach & Bar udaljen je 15 minuta hoda od kampa.

Kao što vidite, Rajska plaža na Rabu nije jedina posebnost otoka. Ovaj kvarnerski dragulj ima toliko toga za ponuditi da bi bilo najbolje da jednostavno rezervirate parcelu ili mobilnu kućicu u jednom od naših prekrasnih kampova i osobno se uputite istražiti sve prekrasne pješčane plaže, biciklističke staze te sve kulturna žarišta i događanja koja se odvijaju u lijepom gradu Rabu.

Potpuno fleksibilni uvjeti

Zbog neizvjesne situacije putovanja važno je rezervirati s fleksibilnošću. Na AdriaCamps stranici ovu smještajnu jedinicu možete besplatno otkazati do nekoliko dana prije dolaska.