Naknade za podizanje gotovine na bankomatima u Hrvatskoj

atm-1524871_1280

Kao što znate, Hrvatska je od siječnja 2023. godine postala dio eurozone. Za sve turiste koji dolaze iz tog područja to znači da više nema potrebe za mijenjanjem eura u hrvatske kune. Zbog toga je plaćanje lakše i jednostavnije jer više ne morate stalno u glavi računati cijene u vlastitoj valuti.

Gdje god je moguće, bilo bi dobro plaćati debitnom ili kreditnom karticom. Ta je opcija zgodna i za kupce i za trgovce, kojima često ponestane sitniša za vraćanje, osobito u manjim trgovinama. No mnogi ipak preferiraju plaćanje gotovinom jer smatraju da tako bolje prate troškove na odmoru. A za neke proizvode i usluge (recimo na automatima s hranom, štandovima sa sladoledom i brzom hranom, za sportske usluge i najam opreme te ostavljanje napojnice) i dalje je većinom potrebna gotovina jer plaćanje karticom nije moguće.

Kad je riječ o gotovini, prvi bi savjet bio da procijenite koliko planirate potrošiti na odmoru te da taj iznos ponesete sa sobom. No ako vam nije ugodno nositi veće svote gotovine sa sobom, možda ćete morati podići novac na bankomatu u Hrvatskoj. Ako to učinite, možda ćete morati platiti naknadu za podizanje gotovine stranom bankovnom karticom.

Dvije su vrste naknada povezane s dizanjem gotovine na bankomatima: prva je naknada koju naplaćuje vlasnik bankomata koji koristite, a drugu naknadu naplaćuje banka koja je izdala karticu.

Ova druga naknada stoga ovisi o vašoj banci te biste je trebali provjeriti, ali obično iznosi manje od 1 € za debitne kartice – naknade za podizanje novca kreditnom karticom obično su veće.

Za podizanje gotovine karticama inozemnih izdavatelja izvan Hrvatske lokalne banke naplatit će naknadu. Ta naknada trebala bi biti jasno navedena na ekranu prije nego što dovršite transakciju te biste trebali imati opciju da odbijete plaćanje naknade i otkažete transakciju.

U nastavku donosimo naknade za korištenje bankomata većih banki u Hrvatskoj:

  • Zagrebačka banka: 5,31 €
  • Privredna banka Zagreb (PBZ): 4,78 €
  • Erste Banka: 4,75 €
  • OTP banka: 5,49 €
  • Raiffeisen banka: 4,65 €
  • Hrvatska poštanska banka: 5,00 €
  • Addiko banka: 3,89 €
  • Istarska kreditna banka Umag: 4,75 €

 

Ako u Hrvatskoj upotrijebite bankomat koji je u vlasništvu hrvatske podružnice iste banke koja vam je izdala karticu (ili banke iz iste grupacije), mogli biste izbjeći plaćanje naknada.

Nekoliko primjera:

Klijenti OTP banke mogu podići gotovinu bez naknada na bankomatima OTP-a u Hrvatskoj.
Klijenti UniCredit banke mogu podići gotovinu bez naknada na bankomatima Zagrebačke banke.
Klijenti banke Intesa Sanpaolo mogu podići gotovinu bez naknada na bankomatima Privredne banke Zagreb.
Klijenti banke Sparkasse mogu podići gotovinu bez naknada na bankomatima Erste banke.

No klijenti Addiko banke i dalje moraju platiti naknadu od 0,73 € čak i na bankomatima Addiko banke u Hrvatskoj.

Možda ste ugovorili i paket sa svojom bankom u sklopu kojeg možete podići novac na inozemnim bankomatima bez plaćanja naknada (ili za određeni broj podizanja ili neograničeno).

Diljem hrvatske postoje i bankomati nezavisnih tvrtki, kao što su EuronetMonestiq ili Auro Domus. Naknade koje takvi bankomati obično naplaćuju variraju, pa ih svakako provjerite prije korištenja bilo kojeg od tih bankomata.

S obzirom na to da ćete na većini bankomata u Hrvatskoj morati platiti fiksnu naknadu, preporučujemo vam da podignete veću svotu novca svaki put (ili čak cijelu svotu odjednom) kako biste izbjegli plaćanje naknade više puta.

Potpuno fleksibilni uvjeti

Zbog neizvjesne situacije putovanja važno je rezervirati s fleksibilnošću. Na AdriaCamps stranici ovu smještajnu jedinicu možete besplatno otkazati do nekoliko dana prije dolaska.