Tunel Učka – otvorenje druge cijevi tunela 13. rujna

tunnel-construction

Tunel Učka važna je prometna veza između Kvarnera i Istre. Kopanje druge cijevi duge 5,6 kilometara krenulo je krajem 2020. te će novi tunel biti pušten u promet 13. rujna 2024. Nakon otvorenja krenut će se s renoviranjem stare cijevi tunela.

Posljednjih nekoliko godina traju radovi na istarskoj autocesti A8 s ciljem proširenja na puni profil autoceste s 2 trake.

Iako je to djelomično ostvareno do otvaranja autoceste A9 od Umaga do Pule (trenutačno su u tijeku radovi na novim vijaduktima na rijeci Mirni (Novigrad) te Limskoj Dragi (Vrsar) kako bi se otvorile dvije trake u oba pravca), posljednjih nekoliko dijelova autoceste A8 na relaciji od Pazina do tunela Učka dovršavaju se tek sad. Kao dio unapređenja prometne infrastrukture posljednje četiri godine traju radovi na drugoj cijevi tunela Učka.

U tijeku su i radovi na dionici iznad Opatije, dugoj 10 kilometara, kako bi se cestom s dvije trake povezali čvor Matulji na riječkoj obilaznici i tunel Učka. Očekuje se da će radovi biti dovršeni u sljedeće tri godine.

Ulaz u tunel Učka

Tunel Učka – otvorenje nove cijevi i obnova stare

Prva cijev tunela Učka otvorena je 1981. godine. No kako je tunel postao sve prometniji, osobito tijekom vrhunca sezone, kada na dane s najvećim gužvama kroz tunel prođe više od 20.000 vozila, donesena je odluka o izgradnji druge cijevi kako bi se promet mogao odvijati u dvije trake u oba smjera.

Veliko otvorenje nove cijevi tunela zakazano je za 13. rujna 2024., a u tijeku su posljednji radovi na sigurnosnim sustavima i prometnim znakovima.

Novi tunel bit će pušten u promet dan nakon, no promet će se odvijati kroz obje cijevi do kraja rujna. Tad će krenuti radovi na obnovi stare cijevi tunela, koji bi trebali biti dovršeni do kraja svibnja 2025. Dotad će se promet odvijati u oba smjera kroz novootvorenu cijev.

Nova cijev tunela 500 je metara duža od postojeće cijevi te je izgrađena u skladu s najnovijim sigurnosnim standardima. Promet i stanje u tunelu nadgledat će čak 74 nadzorne kamere. Ukupno će postojati 24 prolaza između dviju cijevi tunela, a tijekom obnove stare cijevi bit će izgrađena još tri dodatna velika prijelaza za hitne intervencije.

Vožnja kroz tunel Učka stajat će 4,50 € za osobna vozila te 6,80 € za kampere i vozila do 3,5 tone koja vuku priključno vozilo. Dostupni su razni popusti za korisnike ENC-a (sustava za elektroničku naplatu cestarina).

Potpuno fleksibilni uvjeti

Zbog neizvjesne situacije putovanja važno je rezervirati s fleksibilnošću. Na AdriaCamps stranici ovu smještajnu jedinicu možete besplatno otkazati do nekoliko dana prije dolaska.