Uvođenje eura i ulazak Hrvatske u Schengen

camper-on-road

Napokon! 1. siječnja 2023. Hrvatska je službeno ušla u Schengen – zonu slobodnog kretanja unutar granica Europske unije te je uveden euro kao službena valuta plaćanja. Saznajte iz prve ruke na koji način će se vaše putovanje u Hrvatsku promijeniti i koje benefite će vam donijeti.

Dugo očekivani ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen, donio je značajne promjene u svim aspektima, a posebice u putovanjima. Veliki je naglasak na pojednostavljeni dolazak i boravak gostiju koji biraju Hrvatsku kao svoju destinaciju za odmor.

Hrvatska je postala 20-a članica Europske unije koja je usvojila euro kao svoju valutu. Benefiti koje taj događaj nosi odražavaju se na goste koliko i na domaćine. Vrednovanje smještaja i noćenja kojeg gosti biraju i komunikacija oko istog sada su jednostavniji, a obična kupovina u trgovini postaje kao da ste kod kuće. Uvođenje eura donosi i uštedu vremena – planiranje i budžetiranje odmora sada je znatno jednostavnije. Zamjena novaca te čekanje u redovima u mjenjačnicama ili bankama od sada su stvar prošlosti. Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj za goste znači i:

  • lakše snalaženje u iskazanim cijenama – nema preračunavanja
  • ukidanje troškova konverzije – ušteda novca
  • veća transparentnost pri kupnji roba i usluga.

 

 

Uz uvođenje eura kao službene valute, jednako važan događaj je i ulazak Hrvatske u zonu Schengena. Schengen je prostor koji obuhvaća teritorij od 27 europskih zemalja koji većinskim dijelom funkcionira kao područje jedne države – bez unutarnjih graničnih kontrola. Što to konkretno znači za putovanja:

  • “brisanje” granica, prvenstveno sa Slovenijom i Mađarskom, time i ostatkom EU područja
  • putovanja bez granične kontrole i provjera
  • jednostavan i brz ulazak u zemlju – bez čekanja na granicama
  • komotnije i kraće putovanje.

 

Mi smo se već uputili preko granice te provjerili kako to sada funkcionira. Ulazak u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Kaštel nikad nije bio lakši – u Istru smo ušli bez granične kontrole i bez ikakvih zastoja. Granični prijelaz Kaštel, glavni prijelaz za ulazak u Istru, predstavljao je jedan od najvećih problema u ljetnim mjesecima, a gužve koje su se zbog prelaska stvarale znale su se protezati i kilometrima na autoput – istarski ipsilon. Sada se ulazak iz Slovenije, preko graničnih prijelaza Rupa i Kaštel, potpuno olakšao te su prometne gužve od 1.1.2023. napokon stvar prošlosti.

Vjerujemo da će zbog nesmetanog i brzog ulaska u Hrvatsku, blizine Hrvatske Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj, kao i manje brige oko mijenjanja eura u kune, mnogima Hrvatska postati nova odmorišna destinacija. Zrakoplovne granice također se ukidaju, ali tek od 26. ožujka 2023. Od tog će se dana svi navedeni benefiti preslikati i na zračni promet – smanjene kontrole i vrijeme čekanja u zračnim lukama za građane zemalja članica Europske unije.

2023. godina definitivno donosi pravo osvježenje i ogromne promjene za sve putnike, a posebice one koji stižu u Hrvatsku automobilom ili zrakopolovom, iz zemalja članica Europske unije. Od sada računajte na manje gužve, brže putovanje, jednostavniju kupovinu te više vremena za uživanje u odmoru.

Potpuno fleksibilni uvjeti

Zbog neizvjesne situacije putovanja važno je rezervirati s fleksibilnošću. Na AdriaCamps stranici ovu smještajnu jedinicu možete besplatno otkazati do nekoliko dana prije dolaska.