Otok Mljet

Mljet, netaknuti otok jedinstvenih prirodnih fenomena, uvest će vas u svijet tajni i legendi koji će vam odmah u početku zagolicati maštu i potaknuti vas da krenete u istraživanje svjetova heroja, junaka i mitova.

Sjeverozapadni je dio Mljeta proglašen nacionalnim parkom, a poseban je po dva slana jezera te brojnim endemskim i ugroženim vrstama. Posjetite li ga, pred vama će osvanuti jezero usred otoka, a u jezeru otočić sv. Marije s benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća. Prizor kao da je odsječen iz najljepših bajki, zar ne?

Sigurno ste čuli za grčkog junaka Odiseja i njegovu pomorsku pustolovinu. Upravo će vam na Mljetu grčka mitologija biti poslužena kao na dlanu. Zašto? Prema legendi, Odisej se nakon brodoloma nasukao na živopisni otok Mljet, gdje ga je zarobila božica tišine, mira i ljepote, nimfa Kalipso. Zaljubivši se u Odiseja, punih ga je sedam godina držala u pećini, sve dok ga po Zeusovom nalogu nije oslobodila. Najpoznatija znamenitost ove legende je Odisejeva špilja, ispunjena morem i prirodnim tunelom povezana s pučinom. Zaronite u špilju ili ju posjetite malim brodićem i uživajte u popodnevnim odbljescima sunca o more.

Posjetite li otok u ljetnim mjesecima, imate priliku uživati u događanju koja prirodnim ljepotama otoka dodaje glazbene note i kazališne scene. Najprivlačnije mjesto je zasigurno otočić sv. Marije, koji u vrijeme događanja postaje pozornica pod zvijezdama.

Otok idealan za sve oblike odmora, aktivnog, robinzonskog ili gurmanskog, prigrlit će vas toplinom u svako doba godine. Dođite i sami donesite odluku je li se Odisej doista zaljubio u lijepu nimfu ili u ljepote tajnovite zelene oaze uronjene u Jadran.