Otok Hvar

Sunčani otok Hvar, izduženog oblika i smješten u slikovitom okruženju Jadranskog moram, svojim je šiljastim krajem gotovo uplovio u deltu rijeke Neretve. Privlačnost otoka prepoznale su i brojne obitelji iz grada Pharosa u Egejskom moru kada su davne 385. godine prije Krista na otoku Hvaru osnovale svoju koloniju. Upravo iz imena njihovog grada Pharosa potječe i današnje ime otoka Hvara. Otok okupan suncem idealno je mjesto na kojemu možete zaviriti u neisrpnu škrinjicu povijesne baštine, raskošne prirode i brojnih pustolovina.

Kada kročite na otok Hvar, udahnete miris soli i lavande, okusite plodove Starogradskog polja, zaboravite na svakidašnjicu i dopustite da vas skladna ljepota otoka uvede u njegovu priču i život na njemu. Velika je vjerojatnost da ćete s kopna stići izravno u Stari Grad i postati dio priče koja traje više od 2.300 godina. Dugovječna priča o Starom Gradu povest će vas u šetnju starogradskom ulicama koje su okružene kamenim kućama iz kojih će nerijetko zamirisati mirisi dalmatinske kuhinje, dok na kućnom pragu stari ribar hrapavih ruku plete svoju mrežu. Nemojte se iznenaditi, ovaj šarmantan mediteranski prizor čine ljudi održavajući tradiciju življenja otočana.

Želite li uživati u tom prizoru, pronađite svoje mjesto u jednoj od brojnih hvarskih konoba zavučenih u kamen Starog Grada i počastite nepce plodovima Jadranskog mora! Zasladite se Starogrojskim paprenjakom i kušajte Plavac mali, autohtonu dalmatinsku sortu vina. Ekološki uzgoj maslina i vinove loze, koji se na gotovo isti način obrađuju već tisućljećima, daje visoku kakvoću maslinovog ulja i vrhunske kapljice bogatih aroma.

Tvrdalj Petra Hektorovića neizostavna je stanica vašeg posjeta Starom Gradu. Građenom tijekom cijelog životnog vijeka pjesnika Hektorovića, u njemu je ostvarena ideja mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojemu mjesto za život imaju sva živa bića (ribe, ptice, bilje i ljudi). Osim zaokruženog kozmosa, Tvrdalj je i kamen-knjiga u koju je uklesano više od 20 natpisa na latinskome i hrvatskome jeziku. Neka to postane i vaše kulturno utočiste!

Osim Starog Grada u tom će vam se paketu naći i grad Hvar, pomno brušeni dragi kamen na južnoj strani otoka koji strpljivo upija svaku zraku sunca koja mazi njegova kamena pročelja. Ovo je dio Jadrana u kojemu možete putovati s otoka na otok, iz stoljeća u stoljeće. Zašto se ne zaputiti do Paklinskih otoka? Božanski rasuti po bistrom moru čuvaju stražu na ulazu u luku grada Hvara.

Poslušajte mir tajnovitih uvala, pomirišite rasprostranjena polja lavande i aromatičnog bilja, vinograda i maslinika bez premca i bit će vam jasno zašto je otok Hvar proglašen jednim od 10 najljepših otoka na svijetu!

Dotakni kamen u koji su uklesana stoljeća, okusi slatku i mirisnu tradiciju otoka! Jedinstven sklad čovjeka, prirode i vremena koji živi na otoku Hvaru stvorio je oazu kulture i nadahnuće za savršen odmor.