Otok Cres

Cres je otok koji položajem zatvara Kvarnerski zaljev, a pogledom se širi sve do istarskog poluotoka. Njegova razvedena obala bogata je tihim uvalama i gorostasnim strmim stijenama. Okupanim šumom mora, otokom Cresom širi se miris otočnog aromatičnog bilja i pogledi koji s visina upijaju obrise ostalih otoka Jadrana.

U srcu brdovite unutrašnjosti otoka dah će vam oduzeti prekrasan pogled na Vransko jezero dubine 74,5 metara, bogato biljnim i životinjskim svijetom. Vransko jezero ujedno je i golemi prirodni rezervoar pitke vode, pa mu je pristup strogo zabranjen.

Upoznajte otok kroz njegove gradiće! Neki su smješteni na gorostasnim stijenama, a neki u skrovitim uvalama. Zaklonjen od mora, grad Cres obilježen je uzbudljivom poviješću koja je ostavila vrijedne znamenitosti i dokaze bivših vremena. Prošetajte se labirintom uskih ulica okruženih visokim kućama, koje se naslanjaju jedna na drugu kao da odmaraju od burne prošlosti. Neizostavan je posjet selu Orlec. Upravo njemu otok duguje svoju posebnost jer je u tom selu smješteno posljednje stanište bjeloglavog supa, zakonom zaštićene ptice grabežljivce, čiji je raspon raširenih krila prizor koji ne smijete propustiti. Želite li uživati u tome, savršeno vrijeme za posjet otoku je listopad jer je to vrijeme njihovih svadbenih letova te tada parovi provode vrijeme zajedno, leteći jedan uz drugoga.

Iako nemaju nikakve veze sa sočnim lubenicama kojima se osvježavamo tijekom vrućih ljetnih mjeseci, ovo je mjesto koje će vam ponuditi drugačiju, možda i bolju vrstu osvježenja. Lubenice su usidrene na litici visokoj 378 metara, s koje će vam pogled sezati na Vransko jezero i morem okupanu obalu Istre. Osvježavajuće, zar ne? Spustite pogled prema moru i ugledat ćete nezamislivu paletu boja: blagost zelenih borova i bjelinu šljunka okupanog svježinom morskog tirkiza. Ta je uvala podno gradića tiha patnja svima jer je dolazak do nje istinska pustolovina. Iako je to maleno otočno naselje, vrhunac kulture doživjet ćete upravo ovdje, opuštajući se u Lubeničkim večerima, glazbenom događanju koje obuhvaća različita glazbena razdoblja, od renesanse do klapskog pjevanja.

Zapjevajte u Lubenicama, pogledom obuhvatite mirnoću jezera i burnost mora što zapljuskuje liticu podno mjesta. Uživajte u letu bjeloglavih supova i zapamtite što ste doživjeli na ovom otoku jer jedno je sigurno – mamit će vas na ponovni povratak Cresu!