[Vodič] 10 savjeta za uspješno kampiranje s djecom

Tips-for-a-family-vacation

Zagarantirano je mnoštvo obiteljske zabave, kvalitetno vrijeme provedeno na otvorenom i obiteljske uspomene za pamćenje.

Kamp Polari bazen

PHOTO: Kamp Polari – Istra

Želeći vam olakšati planiranje i organizaciju kampiranja s djecom, složili smo vodič sa savjetima i popisom stvari koji će vam tijekom kampiranja sigurno zatrebati.

1. Pronađite svoj kamp. 

Odaberite datum i krenite u potragu za kampom. Kako se najatraktivniji termini u hrvatskim kampovima popune jako brzo, odaberite gdje želite boraviti čim prije. Prilikom odabira svakako uzmite u obzir sadržaj i aktivnosti kampa – za boravak s djecom kao stvoreni su obiteljski kampovi.

2. Odaberite način kampiranja. 

Kampiranje ne mora nužno značiti spavanje u šatoru ili kamp prikolici. Kampovi sve više nude različite tipove smještaja – suvremeno opremljene mobilne kućice, okupljene u tematska sela ili pak glamping šatore. Želite li sa svojom obitelji doživjeti sve čari kampiranja, a pritom uživati sve pogodnosti vlastitog doma – isprobajte drugačiji način kampiranja.

3. Uključite djecu u planiranje. 

Ne zaboravite planirati zajedno s djecom. Pokažite im fotografije kampa, dajte im da odaberu igre koje žele ponijeti i dozvolite im da spakiraju vlastite stvari (naravno, uz vaš nadzor). Osim što će uživati biti dio planiranja odmora, djeca će stvoriti naviku planiranja i organizacije.

4. Opremite se. 

Bez obzira na koju vrstu kamping odmora se odlučili, neka osnovna kamping oprema je obavezna. Ne zaboravite šator, šibice, repelent protiv insekata, mirisne svijeće protiv komaraca, kremu za sunčanje i opremu za kišu. Zaboravite li nešto od opreme kod kuće, sve potrebno možete kupiti i tijekom godišnjeg odmora – u trgovinama kamping opremom!

5. Napravite popis. 

Zapišite svaku stvar koje se sjetite u trenutku kada se sjetite – na taj smanjujete vjerojatnost da ćete nešto zaboraviti. Prije puta uzmite si vremena i složite svoj popis stvari na temelju svega što ste pisali. Kada ga napravite, provjerite ga s obitelji – možda će se oni sjetiti nečega što ste vi zaboravili. Iskoristite naš popis stvari za kampiranje kako bi bili sigurni da ćete ponijeti svu osnovnu kamping opremu.

>> Preuzmite popis stvari potrebnih za obiteljsko kampiranje <<

6. Upoznajte djecu s kampom i pravilima ponašanja. 

Iako je samo putovanje nepredvidivo, pokušajte se organizirati da stignete u kamp prije mraka. Za djecu, ali ni za vas užitak neće predstavljati postavljanje šatora u mraku ili u još gorem slučaju spavanje na parkingu – jer neki kampovi ne dozvoljavaju ulazak automobilom nakon 23 sata. Kada se smjestite, u svoj šator, kamp prikolicu ili mobilnu kućicu – upoznajte djecu s kampom i osnovnim pravilima ponašanja. Zajedno prošetajte kampom i saznajte gdje se nalaze sanitarni čvorovi, dječje igralište, bazen, restoran i trgovina.

7. Kuhajte brzo i jednostavno. 

Zaboravite na duga popodnevna kuhanja ručka. Za kampiranje odaberite brza i jednostavna jela – roštilj, puno povrća i salate – u njihovom spremanju mogu sudjelovati i djeca. U većini kampova ćete pronaći i trgovine gdje možete kupiti željene namirnice, pa nema potrebe da svu hranu nosite od doma. Svakako kušajte autohtona jela mjesta u kojem boravite ili se odvažite i probajte ga spraviti sami.

8. Posjetite obližnje mjesto. 

Kampiranje ne znači samo boravak u kampu. Obavezno posjetite obližnje mjesto i upoznajte kulturu i način življenja njegovih stanovnika. Raspitajte se na recepciji kampa o nekim događanjima u vrijeme vašeg boravka i obogatite svoj obiteljski odmor.

9. Priključite se zabavnim aktivnostima. 

Aktivnosti u kampu koje će okupirati vrijeme vaše djece su nebrojene. Mini klub, bazeni s toboganima i atrakcijama, kreativne radionice i sportska natjecanja samo su neki zabavni programi koji će veseliti vašu djecu, ali i vas. Pridružite im se i stvorite svoje uspomene!

10. Što ako pada kiša? 

Ovo je pitanje koje si vjerojatno svaki roditelj postavi prilikom kampiranja s djecom. Idealan trenutak za obilazak spomenutog obližnjeg mjesta. Ako se odlučite za ostanak u kampu, kišni dan pretvorite u zabavni i otvorite vlastitu kutiju aktivnosti koju ste ponijeli od kuće. Zaigrajte društvenu obiteljsku igru ili napravite s djecom priču o svom odmoru – sve što vam treba je prazna bilježnica, ljepilo, bojice i zanimljive sitnice iz prirode kampa (kamenčići, školjkice, pera, i sl.)

U nastavku vam donosimo popis stvari za kampiranje – dodajte ili izbrišite stvari prema vlastitim potrebama. Spremite svoju opremu za kampiranje i zaboravite na rečenicu: Ajme, da mi je ovo!

PREUZMITE Popis stvari potrebnih za obiteljsko kampiranje

Potpuno fleksibilni uvjeti

Zbog neizvjesne situacije putovanja važno je rezervirati s fleksibilnošću. Na AdriaCamps stranici ovu smještajnu jedinicu možete besplatno otkazati do nekoliko dana prije dolaska.