Sadržaji

city-view

Čuvari pogleda

Trajni podsjetnik na gusarsku prošlost tvrđave su Omiša - Mirabela i Fortica

Adventure_rafting

Zov avanture

Izazovite brzace rijeke Cetine ili se uspnite na gorostasne litice planine Mosor

d-Gourmet

Tradicija okusa

Kušajte poljički soparnik i tortu makaranu

Bistra rijeka Cetina na svom je 105 km dugom putu do mora presjekla planinski masiv, stvorila dojmljiv kanjon, a na njenom mjestu susreta s morem danas živi grad Omiš. Pogled na planinski masiv čije se strme litice snažno izdižu iznad grada djeluju tajanstveno i pomalo zastrašujuće u svojoj veličini. Za razliku od snažnog grada Omiša, Makarska se tiho svila u naručje planinskog masiva Biokova i postala prepoznatljiva po svojoj dugoj pješčanoj plaži.

Više od dva stoljeća ovim su gradom vladali omiški gusari koji su sa svojim strijelama (brodovi na vesla) čuvali jedinstvenu vizuru grada Omiša i predstavljali strah i trepet za gradove na Jadranu. Njima se u čast u kolovozu organizira Gusarska bitka koja će vam predočiti pobjedu Omiša nad Mlečanima.

U vizuri grada Omiša možete uživati popnete li se do tvrđave Fortica iz 15. stoljeća, koja se nalazi na samom vrhu kršne omiške planine Dinare. Opremite se snagom i dobrom obućom i već za jedan sat uživat ćete u umirujućem pogledu koji se pruža na otoke Brač, Hvar i Šoltu. Ako ste željni dodatne avanture, zavucite se među uske stepenice uklesane u stijenu koje vode do tvrđave Mirabela iz 13. stoljeća, koja skrovito čuva vidikovac na cijeli Omiš. Opuštajući se u panorami koja se s ovih tvrđava pruža, sigurno ćete primijetiti brojne zaljubljenike u pustolovinu i adrenalinske sportove. Zeleni kanjon rijeke Cetine poziva sve kajakaše na spust do mora, a zavučete li se malo više prema izvoru rijeke, imate priliku uživati u svoj njezinoj snazi uz rafting, spuštajući se njenim brzacima, okruženi zelenilom i zvucima prirode. Omiške litice i planine pozivaju najhrabrije na slobodno penjanje, a ostali kojima je slobodno penjanje prevelika avantura, a žele dotaknuti visine strmih litica, tu je Zipline koji će vam uz dozu adrenalina dati i mogućnost da dojmljiv kanjon Cetine vidite iz neke sasvim drugačije perspektive. Podvodni svijet Omiša, ali i rijeke Cetine zasebna su priča bogata biljnim i životinskim svijetom koja će vas uvesti u priču o omiškim gusarima. U Omišu još možete uživati i u biciklizmu, trekingu, planinarenju ili jedrenju na dasci.

Skladne melodije klapa pratit će vas u večernjoj šetnji uskim kamenim ulicama staroga grada Omiša. Klapsko pjevanje je od izuzetne važnosti za kulturno nasljeđe grada, ali i regije. U a capella izvedbama brojnih hrvatskih klapa možete uživati posjetite li Omiš u srpnju, kada se u gradu održava Festival dalmatinskih klapa, a spoj kamena, mirisa mora i intimnog serenadnog zvuka darovat će vam istinski mediteranski doživljaj.

Krenete li od Omiša prema jugu, stići ćete do Makarske rivijere, koja se svila u zaštitničkom naručju planine Biokovo i koja je stoljećima čuvala stanovništvo od napada s mora i od osvajača s kopna. Prepoznatljiva po dugačkoj pješčanoj plaži na kojoj svatko pronađe kutak za sebe, Makarska objeručke dočekuje svakog posjetitelja. Uvrštena u sami vrh gurmanske karte, torta Makarana gastronomski je ponos grada i jedinstvena slastica koja obogaćuje vaš posjet Makarskoj.

Za koji god oblik odmora se odlučili, od aktivnog odmora bogatog adrenalinom i ispunjenim prirodnim ljepotama grada Omiša ili slatkog odmora na pješčanoj plaži u Makarskoj, jedno je sigurno – po novu dozu vratit ćete se ponovno.