Sadržaji

History_heritage

Zaštićena posebnost

Masivne kamene zidine ponosno čuvaju spomeničku baštinu zaštićenu
UNESCO-om

city-view

Kao na dlanu

Uspnite se brdo Srđ i uživajte nevjerojatan pogled na grad

star

Šetnja stoljećima

Biti u Dubrovniku i ne prošetati njegovim zidinama je grijeh. Iskustvo je neprocjenjivo!

Muzej pod vedrim nebom i patronatom sv. Vlaha, okrunjen gradskim kamenim zidinama dugima 1.940 metara, koje unutar svog okrilja čuvaju bogato povijesno naslijeđe. Da, riječ je o Dubrovniku, gradu koji je nekoć bio jedna od najmanjih, ali vrlo važnih pomorsko-trgovačkih država na Sredozemlju. Burna povijest grada ispričana je kroz priču smještenu na glavnoj gradskoj ulici, u muzejima, galerijama i tvrđavama.

U obilazak grada Dubrovnika krenite od Straduna ili Place, glavnog šetališta u gradu, koje se proteže između dvaju gradskih vrata: Vrata od Pila i Vrata od Ploča. Naziv Stradun venecijanskog je podrijetla i označava veliku ulicu, dok je naziv Placa izvorno latinski i znači mjesto održavanja najvažnijih javnih događanja, odnosno također ulicu. Stradun ili Placa obuhvaća veliki broj povijesnih spomenika unutar gradskih zidina. Ulazak u staru jezgru grada kroz vrata od Pila idealna je prilika da se popnete na stoljetne gradske zidine. Odvojite si vremena za razgled zidina kako biste stigli prošetati duž svih 1.940 metara, obići sve četiri tvrđave (tvrđava Minčeta, Revelin, Lovrijenac i Sv. Ivan) i uživati u svim vizurama grada koje će se pred vama nizati. Opremite se dobrom obućom, bocom vode i fotoaparatom kako biste dokumentirali prostrani pogled na čarobne Elafitske otoke uronjene u Jadransko more.

Siđete li s istog mjesta na kojem ste se popeli na zidine, osvježenje potražite u Velikoj Onofrijevoj fontani koja je sagrađena kao simbol završetka izgradnje gradskog vodovoda. Obogaćena sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode, pruža okrepu svježom vodom u vrućim ljetnim mjesecima. Onofrio della Cava sagradio je i Malu Onofrijevu fontanu na istočnome dijelu Straduna. Od Velike Onofrijeve fontane do Gradskog zvonika svaki će vaš korak biti doživljaj za sebe. Gradski zvonik će vas s visine od 31 metra dozivati udaranjem bata za svaki puni sat. Kada se nađete na trgu Luža, onda ste na mjestu s najviše znamenitosti u Dubrovniku. Gdje god se okrenete oko sebe, pozvat će vas neki od spomenika. Ugledat ćete glasoviti barjak Libertas koji se vijori s visokog kamenog stupa s likom srednjovjekovnog viteza s mačem, poznat kao Orlandov stup. Leđa mu čuva crkva sv. Vlaha. Zavirite u nju, zapalite svijeću i osjetite miris tamjana. Pogledajte kip sv. Vlaha, ponosa i zaštitnika grada Dubrovnika, koji u lijevoj ruci drži maketu grada. Kada izađete iz crkve sv. Vlaha, vašu će pažnju zasigurno odvući palača Sponza, koja danas čuva najdragocjenjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

Zateknete li se u Dubrovniku u ljetnim mjesecima, imat ćete priliku vidjeti kako ovaj grad blista punim sjajem kada za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara postaje pozornica otvorena suncu i zvijezdama. Stara jezgra grada pretvara se u stvaralačku pozornicu koja spaja prošlost i sadašnjost, dajući vama jedinstveno kulturno iskustvo!

Kušajte tradicionalnu južnodalmatinsku kuhinju koja se temelji na svakodnevno svježim namirnicama, spravljenih na jednostavan, domaći način i okupanih maslinovim uljem. Nagradite se stonskim kamenicama koje će uz vrhunska autohtona vina dingač i postup stvoriti sklad okusa u vašim ustima! Osladite se izvornim dubrovačkim slasticama, arancinima, bruštulanim mjendulama ili dubrovačkom rožatom. Ukoliko želite vidjeti na koji način Dubrovčani zaista žive, krenite putem tržnice i pomirišite, dotaknite i na nepcu osjetite hranu koja im se svakodnevno nađe na obiteljskom stolu.

Odvažite se i svladajte udaljenost od 778 metara kako biste se za svega četiri minute žičarom popeli na Srđ, brdo u pozadini Dubrovnika s kojeg se pruža nenadmašiv pogled na grad i okolni akvatorij. Osim u jedinstvenom pogledu na grad, na Srđu možete posjetiti tvrđavu Imperial u kojoj se danas nalazi muzejski postav Domovinskoga rata. Rashladite se u restoranu, pažljivo upijajući obrise gradskih zidina i cjelokupnu vizuru grada.

Planirate svoj godišnji odmor i pritom priželjkujete kristalno bistro more, privlačne plaže, ukusne poslastice i kulturne i prirodne atrakcije? Tople zrake sunca upijajte na prekrasnim plažama Campinga Solitudo, koji je idealno mjesto za spoj s prirodom, ali i savršeno polazište za istraživanje grada. U gradu Dubrovniku pronaći ćete kulturne zanimljivosti, prirodna bogatstva i okuse tradicije. Dubrovnik je grad za koji riječi nisu ni približno dovoljne. Dođite i osjetite grad kako biste ga istinski upoznali!